Hlavní obsah

Rusko pohrozilo USA závody ve zbrojení. Jsme připraveni jednat, říká Putin

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin na závěr svého středečního projevu o stavu federace před poslanci varoval, že na případné rozmisťování nových amerických zbraní po vypovězení smlouvy o likvidaci raket středního doletu INF zareaguje. Rozmístí nejen podobné systémy, které budou schopné zasáhnout západoevropské země do deseti až dvanácti minut, ale také systémy, které zasáhnou řídicí a velitelská střediska mimo tyto země. Uvedl přitom, jaké zbraně Rusko má, nebo bude brzo mít.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Rusko bylo, je a bude nezávislým suverénním státem. Buď bude takové, nebo nebude vůbec,“ řekl Putin a varoval před rozmístěním amerických raket středního doletu včetně střel s plochou dráhou letu BGM 109 Tomahawk na pozemních základnách v západní Evropě.

Rusko se podle něj nechystá jako první instalovat podobné rakety v Evropě, pokud však budou vyrobeny a dodány do Evropy, pak to prudce vyostří situaci na mezinárodním poli. „Vytvoří to hrozbu pro Rusko, protože doba doletu těchto střel do Moskvy může být 10 až 12 minut. V takovém případě budeme muset podniknout symetrická opatření. Říkám to jasně – Rusko bude nuceno vytvořit a rozmístit takové druhy zbraní, které se budou týkat těch zemí, odkud jde hrozba, ale i zemí, kde jsou centra řízení a kde se rozhoduje o použití těchto zbraní,“ řekl ruský prezident.

„Co se týká taktických údajů, budou tato zařízení zcela odpovídat hrozbám. Víme, jak toho dosáhnout, víme, jak splnit tyto plány,“ varoval Putin a dodal: „Ať si spočítají dolet a rychlost našich zbraní. A pak dělají rozhodnutí, která mohou vést k novým hrozbám pro naši zemi. Ty povedou k odpovědi – Rusko si zajistí na sto procent svou bezpečnost.”

„Nemyslím si, že mezinárodní situace je taková, že potřebujeme další vyostření napětí,“ řekl Putin. Upozornil, že Rusko je připravené jednat, ale samo už taková jednání nebude iniciovat: „Nemáme zájem na konfrontaci, zejména ne s globální mocností, jako jsou USA. Jsme připraveni jednat, ale klepat na zamčené dveře už nebudeme, počkáme, až naši partneři poznají nezbytnost dialogu.“

Nové ruské zbraně

Putin současně zmínil, jaké zbraně Rusko zařazuje do výzbroje. Zmínil především hypersonickou střelu dlouhého doletu Avantgard: „Letos jí vybavíme první pluk ruské armády.” Zmínil i další střely ohrožující USA: „Pokračujeme ve vývoji těžkého systému Sarmat.“ Ten může vypálit střely i před jižní pól, takže přiletí ze strany, kde je americká obrana slabší.

Zmínil i další střelu: „Pokračujeme ve vývoji hypersonického systému Kinžal, který je ve testovací fázi, jeho zkoušky úspěšně pokračují.“ Zmínil, že se jím vyzbrojují nadzvuková letadla MiG-31.

Foto: Novinky/AP

Putin při svém výročním projevu představil superraketu Sarmat

„Ale je tu i další perspektivní novinka - střela Zirkon s rychlostí Mach 9 (devítinásobná rychlost zvuku) a doletem 1000 km, která může mířit na námořní i pozemní cíle,“ řekl Putin. Odpalovat se může z lodí i ponorek. Rusko zařadí do výzbroje další ponorky a hladinové lodě s velkým akčním rádiem. Zmínil i vývoj bezpilotní ponorky Poseidon: „Již na jaře tohoto roku bude na hladinu spuštěna první jaderná ponorka vybavená tímto komplexem.“

USA porušily smlouvu INF

Putin se také vrátil k vypovězení americko-sovětské smlouvy o likvidaci raket středního doletu INF. Popřel, že by to udělaly Spojené státy kvůli ruskému systému 9M729 Novator. Naznačil, že důvodem byly změny ve vojenské oblasti ve světě. „V roce 1987 byla uzavřena tato smlouva. Od té doby došlo ke změnám a tyto rakety vyvíjejí i jiné země. To může vyvolávat obavy, ale američtí partneři nám to měli říci, a ne hledat záminky.“

Uvedl, že jako první porušily smlouvu Spojené státy: „Oni sami vše porušují a pak hledají ospravedlnění a hledají viníka. USA začaly v Evropě instalovat univerzální základny pro vypouštění raket včetně střel s plochou dráhou letu Tomahawk. Tímto krokem USA porušily články 4-6 smlouvy INF, že každá země likviduje tyto rakety i odpalovací zařízení.“

Uvedl i o jaké odpalovací zařízení jde a kde jsou: „Odpalovací zařízení pro rakety Tomahawk jsou v Polsku a v Rumunsku. Lidé by to měli vědět.“ Spojené státy v Rumunsku a v Polsku budují základny na odpalování pozemní verze antirakety systému Aegis SM-3 II. Ta má stejný průměr 52 cm, jako střela s plochou dráhou letu BGM 109 Tomahawk. Zřejmě jde skutečně sila pro SM3 použít i k odpalování tomahawků. Tyto střely s plochou dráhou lze odpalovat i z pozemních zařízení, v osmdesátých letech měla pozemní verzi BGM-109G ve výzbroji americká armáda, než ji zlikvidovala na základě smlouvy INF.

Reklama

Výběr článků

Načítám