Hlavní obsah

Rusko plánuje zásah v Kyrgyzstánu, Uzbekistán zavřel hranice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), kterou tvoří Rusko s šesti dalšími postsovětskými republikami, se v pondělí shodla na opatřeních, která mají na jihu Kyrgyzstánu ukončit etnické čistky. Kyrgyzstán Moskvu o pomoc požádal, ale Kreml ji původně odmítl. Kyrgyzové vyhánějí Uzbeky, ale Uzbekistán už uzavřel hranice pro uprchlíky.

Foto: Reuters

Betonový zátaras s nápisem Kyrgyzská oblast

Článek

Vysocí představitelé Ruska, Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Uzbekistánu a Tádžikistánu se sešli na krizové schůzce v Moskvě, kterou po návratu z Čečenska svolal prezident Dmitrij Medvěděv. Ten označil situaci v Kyrgyzstánu za neúnosnou a zdůraznil její mimořádnou nebezpečnost pro celý region. ODKB už má plán na řešení situace, a který ale zatím nebyl zveřejněn. Rusové pouze uvedli, že nebude vyloučena žádná možnost.

Jako první krok by ODKB měla poskytnout kyrgyzským bezpečnostním orgánům helikoptéry a vojenská vozidla, řekl generální tajemník organizace Nikolaj Borďuža. "Mají dostatek sil (kyrgyzská vláda), nedostává se jim ale techniky, vrtulníků, pozemních vozidel a dokonce motorového oleje," citovala agentura ITAR-TASS Borďužovo prohlášení. "Další opatření povedou ke stabilizaci situace," ujistil Borďuža.

O zásah žádá i svržený prezident

O zásah Rusko původně požádala prozatímní premiérka Roza Otunbajevová. Nyní jej ale požaduje i svržený prezident Kurmanbek Bakijev. Otunbajevová tvrdí, že nepokoje na jihu rozpoutal právě Bakijev, který se nechce vrátit k moci. Agentura RIA Novosti napsala, že v džalalabádské oblasti, kam se nepokoje z Oše rozšířily, byl zatčen jeden z organizátorů násilností. Jde o známého místního politika.

Celá oblast je považována za baštu svrženého prezidenta Bakijeva, jehož stoupenci mezi Kyrgyzy novou prozatímní vládu neuznávají, zatímco místní Uzbekové ji podporují.

Foto: Reuters

Zabití Uzbekové

Rusko už vyslalo do země 150 výsadkářů, kteří mají chránit ruské základny na severu země.

Střety mezi Uzbeky a Kyrgyzy si od pátku vyžádaly podle oficiálních údajů už 124 obětí. Zraněno bylo přes 1500 lidí. Desítky domů lehly popelem. Podle Uzbeků je ale jen v kyrgyzském Džalalabádu přes 700 mrtvých, uvedla agentura DPA.

Uzbekistán uzavřel hranice

Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže už uprchlo z Kyrgyzstánu do Uzbekistánu zhruba 80 000 lidí. Na hranících zůstává dalších 15 000 uprchlíků, kteří ale už nemají šanci se dostat do Uzbekistánu. Ten totiž uzavřel v pondělí své hranice pro uprchlíky.

Uzbecký vicepremiér Abdulla Aripov to zdůvodnil tím, že nemá kapacity na jejich ubytování. Současně se obrátil na mezinárodní společenství s výzvou o poskytnutí humanitární pomoci pro 45 000 dospělých Uzbeků a tisíce jejich dětí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Státy, které se rozhdoly vtvořit síly rychlé reakce s Ruskem.

Prchají zejména ženy, děti a staří lidé, mladí Uzbekové zůstávají, aby chránili majetek. V Oši a Džalalabádu však uvízlo mnoho Uzbeků, kteří se v domech schovávají. Bojí se, že kdyby vyšli ven, dav Kyrgyzů by je zlynčoval.

Podle zpravodajů se však situace během pondělka uklidňovala. Uskutečnila se jednání mezi představiteli uzbecké komunity, prozatímní vládou, vůdci Kyrgyzů a vojenskými představiteli v Džalalabádu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám