Hlavní obsah

Rusko odmítlo poslední návrh rezoluce OSN o Kosovu

– NEW YORK

Rusko ve čtvrtek odmítlo poslední návrh rezoluce OSN o budoucnosti Kosova, který předpokládá prodloužení jednání o budoucím statutu této srbské odštěpenecké provincie o 120 dní. Je to podle něho stále stejný plán nezávislosti podporovaný Západem, jen je zabalen do diplomatičtějšího jazyka.

Článek

"Je třeba pokračovat v jednání o statutu Kosova a nepředurčovat jeho výsledek žádnými krásnými řečičkami," řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. "Za květnatou diplomatickou rétorikou se skrývá závěr, že po uplynutí 120 dní vstoupí v platnost plán zmocněnce pro Kosovo Martiho Ahtisaariho bez ohledu na to, zda se strany dohodnou nebo ne," pokračoval šéf ruské diplomacie.

Evropská unie a Spojené státy připravily novou rezoluci, která dává jednáním o Kosovu mezi Srbskem a kosovskými Albánci dalších 120 dní, po nichž by ale už automaticky nebyla vyhlášena nezávislost, jak to vyplývalo z předchozího návrhu.

Tento dokument bude třetím pokusem dosáhnout souhlasu Ruska, které má právo veta v patnáctičlenné Radě bezpečnosti OSN. Moskva zastává stanovisko, že Kosovo jako srbská provincie se nemůže odtrhnout od Srbska bez souhlasu Bělehradu.

S čím počítal Ahtisaariho plán

Kosovo by mělo mít možnost užívat vlastní státní symboly včetně vlajky a hymny, vstoupit do OSN, uzavírat mezinárodní smlouvy a vytvořit si vlastní lehce vyzbrojené bezpečností síly.

V případně přijetí návrhu Radou bezpečnosti OSN by měla Priština přijmout novou ústavu, v níž bude definována omezená suverenita země. Kosovská mise OSN (UNMIK) pak během tří měsíců předá své dosavadní pravomoci místním úřadům, na jejichž činnost bude dohlížet zástupce Evropské unie.

S Ahtisaariho plánem pro Kosovo nesouhlasí Srbsko. [celá zpráva] Plán totiž počítá s omezenou suverenitou provincie pod mezinárodním dohledem a podle Bělehradu otevírá cestu k plné nezávislosti Kosova, již kosovští Albánci požadují. [celá zpráva] V jejich snahách je nedávno v Albánii podpořil také americký prezident George Bush. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám