Hlavní obsah

Rusko nevydá možné podezřelé z kauzy Litviněnko

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/MOSKVA

Pokud se ocitnou v kauze smrti ruského exšpióna Alexandra Litviněnka v podezření ruští občané, Rusko je nevydá Británii, ale bude je samo soudit. Prohlásil to v úterý ruský generální prokurátor Jurij Čajka.

Článek

"Pokud by je chtěli zatknout, nebude to možné, protože ruská ústava něco podobného nedovoluje," řekl. Dodal, že radioaktivní polonium, jímž byl Litviněnko otráven, nemohlo pocházet z Ruska.

Stopy vedou k FSB, tvrdí Scotland Yard

Britští vyšetřovatelé z protiteroristického útvaru Scotland Yardu, jejichž tým včera začal svou práci v Moskvě, vycházejí z toho, že za Litviněnkovou smrtí stojí ruská tajná služba FSB, napsal včera britský list The Times.

Ačkoli britská oficiální místa dosud přistupovala ke konkrétním obviněním velmi zdrženlivě, nyní mlčení prolomila. "Jsme přesvědčeni, že FSB připravila plán a použila pro něj své bývalé a současné agenty. Víme, že FSB u nás operuje, a za daných okolností se musí počítat s tím, že na ni padne podezření jako na první," citoval list nejmenovaného pracovníka britské zpravodajské služby.

MI5 i MI6 soudí, že jen agenti FSB, vnitřní tajné služby s omezenými úkoly v zahraničí, by byli s to obstarat si potřebné množství smrtícího polonia 210, propašovat ho ze země a dostat je k Litviněnkovi. "Způsobem, jímž přišel Litviněnko o život, chtěli vrazi vyslat jeho přátelům a spojencům jasné poselství. Takový čin museli připravit jedině profesionálové zběhlí v operacích v cizině," citoval The Times vysoce postaveného pracovníka Scotland Yardu.

Případ podle Lavrova škodí vztahům

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov týž den zopakoval, že Litviněnkova kauza škodí vztahům mezi Londýnem a Moskvou. "Domněnky, které se objevují v Británii a podle nichž jsou do Litviněnkovy smrti zapojeni vysocí ruští činitelé, jsou nepřijatelné. Samozřejmě že to poškozuje vzájemné vztahy," řekl médiím.

Podle Lavrova jsou nicméně Londýn i Moskva zajedno, že případ by neměl být politizován. "Pokud existují nějaké nejasnosti, měly by se jimi zabývat vyšetřovací orgány," prohlásil šéf ruské diplomacie a současně popřel, že by Moskva protestovala proti zveřejnění tzv. Litviněnkovy poslední vůle, v níž ze své smrti obvinil ruského prezidenta Putina. "Ruští diplomaté nedostávali a nedostávají takové úkoly", řekl ministr.

Exagent Švec: Znám vrahy i jejich motiv

Bývalý vysoký důstojní ruské tajné služby Jurij Švec prohlásil v USA, že ví, kdo má na svědomí smrt jeho přítele Litviněnka a že zná také motiv. [celá zpráva]

Švec, který podle svých slov znal Litviněnka od roku 2002, s ním mluvil v londýnsko nemocnici ještě 23. listopadu, v den jeho smrti. Podle britského listu The Daily Telegraph Švece už vyslechl jak britský Scotland Yard, tak také americky Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám