Hlavní obsah

Rusko nemá zájem ani o těla svých vojáků

Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin vyjádřil v pondělí při oslavách Dne vítězství lítost nad padlými vojáky na Ukrajině. Těch Rusko oficiálně přiznává zhruba 1300, přitom tisíce padlých ruských vojáků končí v chladírenských vlacích a jejich stát o repatriaci těl nemá zájem, informovala televize Al-Džazíra.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Čepice ruského vojáka

Článek

Arabská televizní stanice svou reportáž natočila v Kyjevském regionu, odkud se nedávno ruská armáda stáhla, případně byla vytlačena.

Protože Rusko nejeví o repatriaci těl zájem, je možné, že je Ukrajina bude muset pochovat na vlastní náklady.

„Těla tu budeme držet, jak dlouho budeme muset. Rozhodnout musí vláda, protože Rusko si těla odmítá převzít. Nechce je, protože každé tělo představuje válečný zločin,“ uvedl plukovník ukrajinské armády Volodymyr Ljamzin.

Putin během svého proslovu na Rudém náměstí v Moskvě nechal padlé vojáky uctít minutou ticha.

„Smrt každého vojáka a důstojníka přináší bolest pro všechny,“ uvedl a vyzval k podpoře rodin pozůstalých a raněných, zejména pak k podpoře jejich dětí.

Milovaly jste je, přijeďte si pro jejich mrtvoly, vyzvala ruské matky radnice Dnipra

Válka na Ukrajině

Rusko je ohledně počtu padlých vojáků na Ukrajině obezřetné. Na konci března oznámilo ministerstvo obrany, že padlo 1351 vojáků.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na začátku dubna přiznal „značné ztráty“, ale konkrétnější nebyl. Podle Ukrajiny zemřelo už nejméně 25 tisíc ruských vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám