Hlavní obsah

Rusko klade v Gruzii překážky pozorovatelům EU

– TBILISI/MOSKVA • Aktualizováno

V Gruzii začalo ve středu rozmisťování dvou set pozorovatelů ze zemí EU, kteří mají dohlížet na příměří a stahování ruských vojsk. Rusko jim klade překážky, zatím je nemíní pustit do nárazníkových pásem u Abcházie a Jižní Osetie.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Příslušníci monitorovací mise EU při svém příletu do Tbilisi

Článek

Podle mluvčího ruských jednotek v Jižní Osetii, podplukovníka Vitalije Manuška, budou moci pozorovatelé hlídkovat "nanejvýš na jižní hranici nárazníkového pásma“ a ne v něm. Zdůraznil, že pozorovatelé nesmí být ozbrojeni a nesmí ani budovat pozorovatelská stanoviště.

Pozorovatelé EU ráno poprvé vyjeli do terénu. Jsou dislokováni ve čtyřech takzvaných polních úřadovnách v gruzínské metropoli Tbilisi, ve městě Gori jižně od Jižní Osetie, ve městě Zugdidi nedaleko abchazských hranic a v černomořském přístavu Poti.

Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana ale už v úterý vyjádřil optimismus, že mise uspěje a bude moci kontrolovat dodržování dohody o příměří, kterou dojednal francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Stahování ruských vojsk má skončit podle sdělení Moskvy až 10. října. Rusko navíc plánuje ponechat v Abcházii a Jižní Osetii asi 8000 svých vojáků. Obě tyto separatistické části Gruzie vyhlásily nezávislost, Moskva ji uznala a následně s nimi podepsala dohody o vzájemné pomoci. Jejich součástí je i provozování základen na území obou separatistických oblastí.

V pozorovatelské misi EU je zatím 200 lidí, podle agentury AFP jsou to Francouzi, Italové, Poláci, Němci, Švédové a Rumuni. V závěrečné fázi má mít mise 352 členů z 22 členských zemí EU. První do Gruzie dorazili již 23.září. Ve skupině jsou především policisté, ale také právní experti a odborníci na lidská práva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám