Hlavní obsah

Rusko chce vyšetřit otravu Julije Skripalové, žádá Londýn o právní pomoc

– Moskva • Aktualizováno

Rusko ve čtvrtek oficiálně požádalo Velkou Británii o právní pomoc při vyšetřování pokusu o vraždu Julije Skripalové, dcery bývalého ruského špióna Sergeje Skripala. Žádost vysvětluje tím, že dcera má ruské občanství, uvedla agentura Interfax.

Foto: Andrew Matthews, ČTK/AP

Britští policisté u domu Sergeje Skripala v Salisbury

Článek

„Dne 28. března 2018 vyšetřovací výbor Ruské federace předal generální prokuratuře Ruské federace za účelem dalšího zaslání příslušným orgánům Spojeného království žádost o právní pomoc v trestním řízení zahájeném v souvislosti s pokusem o vraždu nebezpečným způsobem ruské státní příslušnice Julije Skripalové na území města Salisbury ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska,” píše se v oficiální žádosti.

Její otec v žádosti není zmíněn, ačkoliv je také držitelem ruského pasu. Interfax ale připomíná, že Sergej Skripal má také britské občanství.

Rusům jde o získání vyšetřovacích spisů

Moskva žádá o podrobnosti o okolnostech zločinu a o kopii vyšetřovacích spisů a zdravotní dokumentace. V žádosti současně uvádí, že vyšetřovací výbor „potvrzuje svou připravenost na další spolupráci s příslušnými orgány Velké Británie v rámci vyšetřování pokusu o vraždu Julije Skripalové”.

Skripal a jeho dcera byli v jihoanglickém Salisbury 4. března nalezeni v bezvědomí. Vyšetřovatelé tvrdí, že byli otráveni nervovou bojovou látkou zvanou novičok. Británie krátce na to obvinila z odpovědnosti za útok Kreml, Rusko vinu popírá a tvrzení Londýna označuje za politickou provokaci.

Rusko si také opakovaně stěžuje na to, že britská strana o pátrání po pachateli chemického útoku Moskvu neinformuje a odmítá s ruskými vyšetřovateli spolupracovat. Ruské ministerstvo zahraničí ve středu oznámilo, že pokud Londýn na spolupráci nepřistoupí, zahájí Rusko vlastní vyšetřování. Jeho součástí je i žádost o právní pomoc.

Sergej Skripal vyzradil britské rozvědce na 200 ruských špiónů v západní Evropě. Byl v Rusku zatčen, odsouzen a ve vězení strávil čtyři roky. Nakonec byl spolu s dalšími vyměněn za skupinu ruských špionů odhalených v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám