Hlavní obsah

Rusko chce mimořádnou konferenci o konvečních zbraních

Novinky, ČTK, RIA Novosti
MOSKVA

Rusko v pondělí požádalo o svolání mimořádné konference o Smlouvě o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE), která by se uskutečnila v půlce června ve Vídni. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil moratorium na plnění smlouvy, dokud k ní nepřistoupí všechny členské země NATO. Varoval, že by ji Moskva mohla vypovědět, rozmístí-li USA v Evropě antirakety.

Článek

O uspořádání konference, která by se měla konat 12.-15. června ve Vídni, požádala Moskva Nizozemsko, kde je smlouva uložena. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že vyzývá ke svolání mimořádné konference s ohledem na mimořádné okolnosti. K těm podle Moskvy patří vážné problémy, které vyvstaly při dodržování smlouvy zeměmi NATO a při expanzi aliance.

"Rusko doufá, že tato mimořádná konference projedná seriózně situaci. Doufáme, že naši partneři prokážou politickou vůli při hledání řešení přijatelného pro všechny, které by umožnilo ukončit krizi smlouvy o konvenčních zbraních v Evropě," uvedlo v komuniké ruské ministerstvo zahraničí. V komuniké se neuvádí, s jakými návrhy Moskva na vídeňskou konferenci půjde.

Rusko hrozí vypovězením smlouvy o konvenčních zbraní

Před měsícem prezident Vladimir Putin oznámil moratorium na plnění smlouvy konvenčních zbraních do té doby, než ji ratifikují a začnou plnit všechny členské země NATO, zatím ji nepodepsaly noví členové NATO - Slovensko a tři pobaltské státy, i když se k tomu zavázaly. Pohrozil, že Rusko by mohlo zcela od smlouvy odstoupit, pokud Rada Rusko-NATO nenajde řešení přijatelné pro Moskvu. [celá zpráva]

Plány USA otevřít ještě letos základny s několika tisíci vojáky v Rumunsku a Bulharsku označuje Moskva za porušení CFE. Rusko také kritizuje rozšiřování NATO na východ až k hranicím bývalých sovětských republik. Za ohrožení své bezpečnosti považuje i vybudování části systému americké protiraketové obrany v Polsku a ČR.

Ruský ministr zahraničí Sergej Ivanov už minulou středu oznámil, že neumožní zahraničním inspektorům kontrolovat plnění smlouvy. Nebude informovat o pohybech svých vojsk. [celá zpráva]

Smlouvě o konvenčních ozbrojených silách v Evropě

Smlouva, která stanovuje limity konvenčních zbraní v Evropě, byla podepsána v roce 1990. V roce 1999 byla přijata její revidovaná verze odrážející změny ve světě, kdy se mimo jiné rozpadl Sovětský svaz a většina členů někdejší Varšavské smlouvy se stala členy NATO. Rusko novou verzi ratifikovalo stejně jako Ukrajina, Kazachstán a Bělorusko, ale USA a další země NATO to odmítly udělat, dokud Moskva nesplní svůj závazek a nestáhne vojska z Moldavska a Gruzie. Moskva ale odmítá spojovat stahování svých vojsk z těchto bývalých sovětských republik s plněním CFE.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám