Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina si vyměnily zajatce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko a Ukrajina si v pátek vyměnily zajatce, oznámily obě země. Z ruské strany byli Kyjevu vydáni dva ukrajinští pohraničníci zadržení na hranici s Ruskem, z ukrajinské internace byli vydáni dva příslušníci ruské armády zatčení ukrajinskou hlídkou na administrativní hranici Krymu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinští vojáci u autobusů připravených k výměně zajatců. Ilustrační foto

Článek

Ukrajinci Ihor Dzjubak a Bohdan Marcoň podle Moskvy loni v říjnu překročili ruskou hranici v Brjanské oblasti, podle Kyjeva byli uneseni. V Rusku jim hrozil trest až šestiletého vězení. Ruští vojáci Askar Kulub a Vladimir Kuzněcov se účastnili manévrů ruské armády na anektovaném Krymu, podle přiznání ruských úřadů opustili loni v červnu vyznačenou trasu a dostali se do ukrajinského zajetí.

Zadržené osoby si Kyjev postupně vyměňuje i s proruskými separatisty z Donbasu, zatím ale internaci opustila jen část vězňů. Dosud největší výměna se uskutečnila koncem loňského roku, kdy ukrajinská strana předala proruským povstalcům na Donbasu 237 lidí a převzala od nich 74 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám