Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina si vyměnily další vězně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Dvojice Ukrajinců vězněných v Rusku odletěla v úterý armádním speciálem z Moskvy do Kyjeva v rámci výměny vězňů, uvedla Ukrajinska pravda. Hennadije Afanasjeva a Jurije Sološenka omilostnil prezident Vladimir Putin. V Rusku je odsoudili za terorismus a špionáž. Byli vyměněni za dva Ukrajince vězněné na Ukrajině v souvislosti s proruskými protesty. Jejich jména nebyla oficiálně zveřejněna.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Afanasjev byl loni odsouzen za organizování „teroristického společenství” na Krymském poloostrově, který v roce 2014 Rusko obsadilo a anektovalo. Spolupracovník známého ukrajinského režiséra Oleha Sencova, odsouzeného za stejný přečin na 20 let, odešel od soudu se sedmiletým trestem.

Třiasedmdesátiletý Sološenko, bývalý ředitel velké ukrajinské zbrojovky Zarja, byl vloni odsouzen v Moskvě za špionáž na šest let.

Oba jsou nemocní a oběma dal milost Vladimir Putin. „Prezident omilostnil Hennadije Afanasjeva odsouzeného 17. prosince 2014 moskevským městským soudem od dalšího výkonu trestu odnětí svobody,” stojí v textu prohlášení na stránce ruské hlavy státu.

Porodila ve vězení

Podle Ukrajinské pravdy byli vyměněni za dva organizátory proruského protestu v Oděse. V květnu 2014 tam při útoku ukrajinských nacionalistů zahynulo 48 lidí, převážně proruských demonstrantů. Mělo by jít o novináře a aktivisty Jelenu Gliščinskou a Vitalije Diděnka z tzv. „Národní rady Besarábie”.

Oba jsou ukrajinské národnosti, a i když nebyla zveřejněna milost ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, byli již propuštěni z vězení a odletěli do Ruska. Gliščinské se během věznění narodil syn, jsou mu dva měsíce.

Jde o další výměnu vězňů. Koncem května se z Ruska na Ukrajinu vrátila navigátorka vrtulníku Nadija Savčenková odsouzená na 22 let za podíl na vraždě dvou ruských novinářů.

Vyměněna byla za agenty ruské vojenské rozvědky GRU Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova. Ti byli odsouzení ke čtrnácti letům vězení za organizování teroristických útoků na Ukrajině. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám