Hlavní obsah

Rusko a Estonsko si 23 let po rozpadu SSSR konečně uznaly hranice

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko a Estonsko v úterý podepsaly historickou dohodu o vzájemných hranicích. Estonsko bylo posledním z bývalých sovětských států v Pobaltí, s nímž Moskva neměla formálně uznanou hranici.

Foto: Profimedia.cz

Ministři zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov (vpravo) a Estonska Urmas Paet

Článek

Dohodu v ruském hlavním městě podepsali šéfové diplomacie Ruska Sergej Lavrov a Estonska Urmas Paet. Ještě ji musí ratifikovat parlamenty v obou zemích.

Dohoda se připravovala už dříve, ale Rusko od ní před devíti lety odstoupilo, protože estonští zákonodárci požadovali, aby v preambuli byla zmínka o nezávislém Estonsku mezi lety 1918 a 1940 a sovětské okupaci v následujících obdobích až do roku 1991.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Vzájemné vztahy zůstávaly složité i po rozpadu Sovětského svazu. Moskva si mimo jiné stěžuje na diskriminaci rusky hovořícího obyvatelstva, které tvoří čtvrtinu populace Estonska.

Podle ruského ministra Lavrova by ale takové záležitosti neměly stát v cestě dohodě o hranicích, o níž Lavrov prohlásil, že je „důležitým krokem, ne jen čirou formalitou“.

Estonský premiér Andrus Ansip smlouvu vítal ještě vřeleji, když ji označil za strategickou a s dalekosáhlým dopadem.

Jak upozornila agentura AFP, mezi oběma zeměmi probíhá čilý turistický ruch a obchod s Ruskem tvoří 15 procent z objemu estonského zahraničního obchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám