Hlavní obsah

Ruského exšpióna prý před hrozbou smrti varovali

– LONDÝN
Právo, vpl

Britská policie vyšetřující otrávení bývalého agenta ruské tajné služby Alexandra Litviněnka (43) v Londýně zjistila, že krátce před zkolabováním našel své jméno na údajném seznamu cílů svých někdejších kolegů. Uvedl to italský bezpečnostní expert Mario Scaramella (38), který chtěl dokument prostudovat s Litviněnkem v suši baru na náměstí Picadilly.

Článek

Vedle dalších ruských emigrantů, vesměs kritiků prezidenta Putina, byl prý na seznamu i sám Ital. Oba muži údajně ale některým částem seznamu nevěřili. Ital pil pouze vodu, zatímco Litviněnko se obsloužil u bufetu a číšník mu přinesl polévku. Během debaty nad dokumentem si náhle začal Litviněnko stěžovat, že mu je zle. Scaramella odmítl podezření, že exšpióna otrávil a obviňuje nejvyšší místa v Kremlu.

Moskva nabídla Scotland Yardu spolupráci

Toxikologové se shodují, že Litviněnko nejspíš pozřel směs radioaktivního thalia a dalších prvků, pochybují však, že se jim podaří látku přesně určit. Podle nejbližších přátel se stav nemocného nadále zhoršuje, takže lékaři zvažují transplantaci kostní dřeně. Policejní výslech je zatím vyloučen. Ruské úřady, které čelí podezření z přípravy atentátu ve stylu studené války, včera nabídly expertům Scotland Yardu, aby přijeli do Moskvy a vyslechli, koho si budou přát.

"V zájmu Kremlu je plně spolupracovat s britskou policií. Váš tisk na nás ukazuje prstem, a tak je třeba prošetřit všechny stopy," uvedl ruský diplomatický zdroj v Británii. Také ruská tajná služba včera uvedla, že Litviněnko není typem člověka, kvůli němuž by riskovala bilaterální vztahy s Británií.

Scaramella zatím nebyl vyslechnut

Litviněnko se ráno před schůzkou se Scaramellou setkal se dvěma Rusy. Jedním z nich byl exagent KGB Andrej Lugovoj, který v současnosti pracuje jako bodyguard nejbohatších ruských podnikatelů. V Londýně byl asi týden, a exkolegu pozval na "šálek čaje". Schůzky se účastnil ještě jeden muž, známý pouze pod křestním jménem Vladimir.

Britská policie se zatím neúspěšně snaží vyslechnout Scaramellu, který se skrývá v Římě. Od Itala chce získat zejména detaily o jeho vyšetřování údajných ruských "komand smrti", operujících v zahraničí. Ital pouze naznačil, že na Litviněnkově smrti měla zájem ruská mafie a zkorumpovaní vládní úředníci.

Litviněnko v zatím jediném rozhovoru od otrávení uvedl, že vlastní dokumenty se jménem údajného vraha opoziční novinářky Anny Politkovské, která odhalovala ruská zvěrstva v Čečensku. "Až mi bude lépe, předám je policii a deníku Novaja gazeta (kde Politkovskaja pracovala, pozn. red.)," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám