Hlavní obsah

Ruské špionážní letadlo narušilo náš vzdušný prostor, stěžuje si Estonsko

– Tallinn

Estonské ministerstvo zahraničních věcí ve středu povolalo k vysvětlení ruského velvyslance kvůli narušení svého vzdušného prostoru. Ruský špionážní letoun Iljušin-20 podle Estonců v jejich prostoru letěl zhruba minutu. Moskva to popírá.

Foto: Profimedia.cz

K ruskému letounu letěly portugalské stroje F-16, které v současnosti v rámci rotační mise NATO střeží nebe nad Pobaltím.

Článek

Ruský stroj letěl z Kaliningradu. Nejprve k němu startovaly do mezinárodního prostoru dánské letouny F-16, když se iljušin přiblížil k dánské hranici. Následně se stočil ke švédskému prostoru, takže vzlétla švédská letadla. Potom vstoupil do hloubky více než 500 metrů v estonském prostoru, kvůli čemuž startovala hlídka portugalských F-16 ze základny v Litvě, uvádí Tallinn.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Rusko ale popírá, že by narušilo estonský prostor. Iljušin se podle ruského ministerstva obrany během svého cvičného letu nacházel pouze nad „neutrálními vodami v Baltském moři“.

V oblasti Baltského moře narostl počet podobných incidentů v důsledku války na východní Ukrajině. Švédsko také zaznamenalo neznámé plavidlo u svých břehů a domnívá se, že to byla ruská ponorka. Pátrání po ní však výsledek nepřineslo.

Reklama

Výběr článků

Načítám