Hlavní obsah

Ruské sociální sítě rekrutují dobrovolníky na Ukrajinu

– Moskva/Kyjev

Sociální sítě v Rusku aktivně hledají mladé muže připravené jet na Ukrajinu a vyjádřit morální podporu lidem, kteří se cítí ohroženi současným pučem, jak je označováno odstavení Viktora Janukovyče. Nejvíce následníků má stránka Civilní obrana Ukrajiny na ruské sociální síti Vkontakte, která má 7000 příznivců.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ozbrojení muži střežící terminál v ukrajinském přístavu Kerč

Článek

Civilní obrana Ukrajiny žádá, aby se jí hlásili muži mezi 18 a 45 lety, kteří jsou připraveni jet na Ukrajinu. Stránka uvádí: „Poslali jsme lidi do Doněcku a Charkova.“ Jako důležité město, kam je třeba se vydat, zmiňuje i Oděsu. Ta už dala najevo, že se chce připojit ke krymskému referendu o prohloubení autonomie.

Stránka poskytuje i rady Rusům, kteří se chystají překročit hranice. Vysvětluje, co mají dělat, aby nevzbuzovali pozornost. „Pamatujte, že jste pouzí turisté,“ píše se v doporučení.

Jeden ze zakladatelů profilu Vladimir Prokopenko řekl listu Novaja gazeta, že chce, aby Rusové jeli na Ukrajinu a zapojili se do pokojných protestů. Dodal, že kdyby situace přešla v násilí, nikoho by už neposílal.

Podle neověřených zpráv se však Rusové zapojili i do násilných akcí, upozorňuje BBC.

Rusové mají zájem podporovat Rusy v zahraničí, což ukazuje i to, že na twitterovém účtu #РоссияСвоихНеБросает se objevilo 85 tisíc odkazů.

Ukrajina se přílivu Rusů brání

Ukrajinské ministerstvo vnitra a tajná služba SBU zahájily operaci Hranice, která má zabránit tomu, aby na Ukrajinu pronikali ruští extremisté a radikálové, uvedl web Ukrajinska pravda. Na rusko-ukrajinské hranici se dislokují další útvary pohraničníků a rozmísťuje se tam speciální technika. Pohraniční režim byl zpřísněn na hranici Záporoží, Chersonské oblasti a na Krymu. Tam je situace nejhorší, protože většina ukrajinských sil je obklíčena rusky mluvícími jednotkami bez insignií.

„Pohraničníci dále odrážejí úder příslušníků Černomořské flotily Ruské federace, jednotek speciálního nasazení a příslušníků speciálních služeb spojených s blokováním ukrajinských orgánů a pohraniční stráže na Krymu, sdělilo velení pohraničníků. Zdůraznilo, že žádná jednotka se nevzdala Rusům, byť se objevily výzvy ke složení zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám