Hlavní obsah

Ruské námořnictvo ohlásilo letecké manévry nad Středozemním mořem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruské námořnictvo ohlásilo letecké manévry nad Středozemním mořem. V pátek o tom informovala agentura Reuters. Rusko v posledních týdnech uspořádalo již několik vojenských cvičení, Moskva ale popírá, že by to souviselo s krizí na Ukrajině, kde ruští vojáci kontrolují ukrajinský poloostrov Krym.

Foto: Profimedia.cz

Ruský námořník na armádní lodi. Ilustrační foto

Článek

Podle ruského námořnictva podnikají stíhačky a helikoptéry cvičné lety, při kterých trénují bojovou taktiku. Do akce je zapojena také jediná ruská letadlová loď Admirál Kuzněcov.

Ve čtvrtek ruská armáda potvrdila pozemní manévry u hranic s Ukrajinou, o kterých média spekulovala. Cvičení se účastní 8500 vojáků a jeho cílem je podle ministerstva obrany "všestranná prověrka koordinace jednotek s následným plněním cvičných bojových úkolů v neznámém prostředí".

V pátek Rusko poprvé uskutečnilo rozsáhlý vojenský výsadek na arktickém ostrově Kotělnyj v Severním ledovém oceánu. [celá zpráva]

Ruský prezident Vladimir Putin získal tento měsíc od parlamentu souhlas s použitím vojenské síly na Ukrajině v zájmu ochrany ruskojazyčného obyvatelstva za současné vnitropolitické krize v této zemi. Ruští vojáci již okupují Krym, třebaže to Kreml oficiálně popírá, a spekuluje se o možnosti nasazení ruských jednotek i ve východoukrajinských oblastech, kde je silná koncentrace ruskojazyčného obyvatelstva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do Polska přiletěly americké stíhačky F-16Video: Reuters

Vojenská cvičení u hranic s Ukrajinou pořádají i síly NATO. V současnosti cvičí 16 000 vojáků na severu Norska. V Polsku se zase americké letectvo podílí na leteckém cvičení a v Černém moři na námořním společně se silami Bulharska a Rumunska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vojenské cvičení NATO v NorskuVideo: Reuters

Reklama

Související články

Rusko pořádá manévry u ukrajinských hranic

Ruská armáda ve čtvrtek přiznala zvýšenou aktivitu svých jednotek při ukrajinských hranicích. Cvičení probíhá v Rostovské, Belgorodské, Kurské a Tambovské...

Výběr článků

Načítám