Hlavní obsah

Ruské letadlo ohrožovalo u Krymu loď ukrajinských pohraničníků

Kyjev

Loď ukrajinských pohraničníků Podillja agresivně oblétával ruský bombardér Suchoj Su-24, když se pokoušela monitorovat ruské pokusy o nezákonnou těžbu plynu v ukrajinské výlučné ekonomické zóně u Krymu v Karkinyckém zálivu. O incidentu informovala ve čtvrtek Ukrajinska pravda s odvoláním na ukrajinskou pohraniční stráž.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruský Suchoj Su-24 vystřeluje fléry.

Článek

Loď Podillja se plavila v severozápadní části ukrajinské výlučné ekonomické zóny v Černém moři, kde se nacházejí Holinská a Oděská plynová pole. Když se k nim přiblížila, „válečné lodě a letadla ozbrojených sil Ruské federace prováděly nebezpečné manévry, aby zabránily legitimnímu postupu lodi pohraničníků“, uvedla pohraniční stráž s tím, že ruská letadla a lodě porušovaly obecně uznávané normy mezinárodního práva.

„Bombardér ozbrojených sil Ruské federace Su-24 v nebezpečné výšce několikrát oblétl loď,“ dodali pohraničníci.

Upozornili na to, že v nezákonně anektované oblasti působila ruská vrtná plošina Smětlivyj a ruská dělem vyzbrojená radarová průzkumná loď Priazovje.

Po anexi Krymu si Rusko klade nároky na ukrajinskou výlučnou ekonomickou zónu v Černém moři v oblastech přiléhajících ke Krymu. V oblasti nejsou vytyčeny námořní hranice.

Foto: Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám