Hlavní obsah

Ruské hrozby raketami jsou podle USA zavádějící

MOSKVA
Aktualizováno

Ruské hrozby rozmístěním raket v Kaliningradu jsou podle Spojených států provokativní a zavádějící. Ve čtvrtek to prohlásil americký ministr obrany Robert Gates. Reagoval tak na vyjádření ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva v rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro.

Foto: Dmitry Astakhov , Reuters

Dmitrij Medvěděv na kosmodromu v Plesecku

Článek

V něm Medvěděv prohlásil, že Rusko je připraveno upustit od záměru rozmístit rakety v Kaliningradu, pokud si nová americká administrativa rozmyslí výstavbu svého protiraketového štítu.

„Jsme připraveni k jednání o nulové variantě,“ prohlásil Medvěděv. Zopakoval, že Rusko je ochotné se podílet na vybudování společného bezpečnostního systému se Spojenými státy a Evropskou unií.

„To podle mě není důvěryhodná nabídka,“ řekl Gates. „Mezi námi mi není jasné, na co by jim ty rakety v Kaliningradu byly. Jediné reálné nebezpečí nakonec v okolí Ruska představuje Írán a nemyslím si, že by tam raketa Iskander z Kaliningradu doletěla,“ pokračoval. „To znamená, že jde o problém mezi námi a Rusy. Proč by tedy hrozili namířením raket na evropské země, to moc nechápu,“ dodal americký ministr.

Kolem ruských raket se vynořují otazníky

Ruské raketové komplexy možná pro Západ nepředstavují takové nebezpečí, jak by si někteří ruští představitelé přáli. Tvrdí to ruský deník Nězavisimaja gazeta, který podrobil kritice jak nové rakety Iskander, tak již existující obranné komplexy v Kalužské oblasti. Právě to mají být dva opěrné body ruské odpovědi na americký štít.

List si s odvoláním na nejmenované odborníky všímá toho, že Iskandery byly vyrobeny v překvapivě krátké době, navíc původně za jiným účelem. Původně nebyly určeny jako strategické zbraně a jejich vlastnosti tak neodpovídají standardům strategických raket.

Rakety navíc řádně neozkoušela armáda, mají za sebou jen několik zkoušek pod dohledem konstruktérů. Za normálních podmínek je přitom podle deníku třeba konečnou podobu nové zbraně dopilovat během dlouhodobého provozu v armádě, jinak je pravděpodobnost selhání vysoká.

Další pochybnosti vzbuzují rakety SS-19, umístěné v Kalužské oblasti. Ty dávno přesluhují, Rusko je již v minulosti na základě rusko-americké dohody o snížení bojového potenciálu málem zneškodnilo. Jejich záruční doba skončila v roce 2005, teď se však budou používat dál. Rakety nyní procházejí generálkou, všechny nepoužitelné součástky by měly být vyměněny. Chybné fungování je ale podle oslovených odborníků i tak neodvratné.

Reklama

Výběr článků

Načítám