Hlavní obsah

Ruské bombardéry narušily leteckou dopravu nad Lamanšským průlivem

– Londýn/Moskva

Ruské bombardéry Tu-95 pohybující se poblíž britského vzdušného prostoru narušily ve středu leteckou dopravu. Ve čtvrtek to uvedla BBC s odvoláním na sdělení britského ministerstva zahraničí. Ruské stroje nezvykle manévrovaly u Bournemouthu v Lamanšském průlivu, a proto odstartovaly hotovostí typhoony ze skotského Lossiemouthu a východoanglického Coningsby.

Foto: NATO

Ruský průzkumný bombardér Tu-95 Bear

Článek

Ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že ruské stroje nenarušily britský vzdušný prostor, ale že je to další případ vzrůstající aktivity ruských vzdušných sil mimo Rusko. Mnohé jejich lety jsou přitom nebezpečné, protože piloti nehlásí svoji polohu a mají vypnutá zařízení ukazující jejich polohu.

Dva ruské bombardéry Tu-95 v kódu NATO Bear doprovodily britské stíhačky typhoon „až mimo oblast britských zájmů“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle agentury Reuters musely britské úřady kvůli údajně nebezpečnému incidentu odklánět lety civilních strojů.

„Bylo to velmi nebezpečné. Civilní letouny mířící do Británie musely být odkloněny,” uvedl zdroj z britského ministerstva. „Rusové měli vypnuté odpovídače, takže je mohly zachytit pouze vojenské radary. Tak daleko na jih dosud nezalétli,” dodal zdroj.

Velvyslanec na koberečku

Ministerstvo si předvolalo ruského velvyslance, aby podal vysvětlení.

Moskva uvedla ve vyjádření poskytnutému agentuře TASS, že stroje nenarušily mezinárodní právo: „Dva strategické bombardéry Tu-95 úspěšně splnily naplánovaný hlídkový let. Trasa procházela nad neutrálními vodami u Barentsova a Norského moře a nad Atlantikem, let trval devatenáct hodin.

Podle britské analytičky Elizabeth Quintanové se stroje odchýlily od běžné trasy, obvykle létají severněji. Serveru International Business Times řekla, že testovaly rychlost britské reakce na jihu

Reklama

Výběr článků

Načítám