Hlavní obsah

Ruská televize ukázala tajné plány jaderného torpéda. Omyl, nebo záměr?

Moskva

Plány jaderného torpéda ukázaly možná omylem dvě ruské televizní stanice, když odvysílaly záběry z pondělní schůzky prezidenta Vladimira Putina s armádními zástupci. Kreml uvedl, že inkriminované záběry byly posléze zničeny.

Ruské jaderné torpédo

 
Článek

Tajný dokument se schématy zbraně nazvané Status-6 a popiskem, že je schopna vytvořit „zóny rozsáhlého radioaktivního zamoření, které na dlouhou dobu znemožní vojenskou a ekonomickou aktivitu“, se na několik vteřin objevil ve zpravodajství prvního programu ruské státní televize a televize NTV, kterou kontroluje státní ropná společnost Gazprom.

Torpédo podle listiny vyvinul Rubin, podnik se sídlem v Petrohradu, který vyrábí jaderné ponorky.

Záběry byly pořízeny během pondělní Putinovy schůzky v Soči, odvysílány byly v úterý. Putin během setkání varoval, že Rusko v reakci na americký protiraketový štít vyvine nové útočné zbraně, které deštník překonají.

Je otázka, jestli zveřejnění dokumentu byl omyl, anebo záměr. Televize každopádně brzy záběr stáhly, ale mezitím několik internetových serverů zveřejnilo otisky z nich.

„Je pravda, že do záběru se dostala tajná data. Proto byla posléze smazána,“ připustil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. „Nepochybně v budoucnu přijmeme preventivní opatření, aby se to neopakovalo,“ dodal.

Anketa

Myslíte si, že se tajné plány torpéda objevily v ruské televizi nedopatřením?
Ano, byla to náhoda
4,5 %
Ne, bylo to schválně
95,5 %
Celkem hlasovalo 1038 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám