Hlavní obsah

Ruská prokuratura chce Navalnému změnit trest na nepodmíněný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská prokuratura podpoří u soudu návrh vězeňské služby, aby se opozičníkovi Alexeji Navalnému změnil jeho podmíněný trest na nepodmíněný, napsala agentura TASS. Týká se to kauzy kolem pobočky francouzské kosmetické firmy Yves Rocher. Navalnyj byl odsouzen spolu se svým bratrem Olegem za údajnou zpronevěru ke 3,5 letům. Alexej dostal podmínku a Oleg šel do vězení.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj

Článek

Součástí podmínky bylo, že se musí Navalnyj pravidelně hlásit na místním trestním inspektorátu. Tuto povinnost vědomě porušoval a bez řádného vysvětlení či omluvení se ke kontrolám nedostavoval, tvrdí vězeňská služba. Soud mu proto 4. srpna 2017 prodloužil podmíněný trest o jeden rok až do 29. prosince 2020.

Na protestech proti zadržení Navalného zadrželi přes 4000 lidí, Zeman v tom vidí šaškárnu

Zahraniční

Opozičník ale považuje tresty za vykonstruované a tvrdí, že se ho tak snaží Kreml umlčet. Vězeňská služba uvedla, že Navalnyj od 1. ledna do 17. srpna loňského roku opakovaně porušoval povinnosti spojené s podmíněným trestem. Po každém porušení dostal oficiální varování, že jeho podmíněný trest se může zrušit a nahradí se nepodmíněným trestem.

Vzhledem k tomu, že se jednání opakovalo, vězeňská služba ho poté zapsala na seznam hledaných osob a soudu předložila návrh na změnu trestu. „Tento návrh je považován za legální a přiměřený. S přihlédnutím k výše uvedenému má prokuratura v úmyslu obhájit svůj postoj během jednání soudu," napsala v prohlášení generální prokuratura.

Navalnyj bude 30 dnů ve vazbě, rozhodl soud v procesu na policejní stanici

Evropa

Jak dříve řekl agentuře TASS zástupce ředitele ruské vězeňské služby Anatolij Jakunin, je takový postup běžnou praxí. Jen v roce 2019 soudy rozhodly o zrušení podmíněných trestů a změně ve výkon trestu ve více než 15 tisících případů.

Navalnyj se měl dopustit loni 2. června také trestného činu pomluvy. V době, kdy Rusko čekalo důležité hlasování o ústavní reformě a v médiích kolovala různá agitační videa, nazval Navalnyj ruské občany vystupující ve videích úplatnými lokaji, ostudou země a zrádci. Mezi těmi, kteří ve videích promlouvali, byl ovšem také 93letý veterán druhé světové války Ignác Sergejevič Artemenko. A právě za jeho pomluvu Navalnému nyní hrozí další soud.

Navalnyj zaostřuje i na Putinovy ženy

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám