Hlavní obsah

Ruská porota rozhodla o vině v kauze zavražděné novinářky Politkovské

Moskva

Ruská porota v úterý rozhodla o vině v kauze zavražděné novinářky Anny Politkovské. Vrahem novinářky, která se proslavila kritickými reportážemi z Čečenska, je podle porotců Rustam Machmudov, který usmrtil opoziční žurnalistku šesti ranami z pistole. Za organizátory vraždy byli označeni obchodník Lom-Ali Gajtukajev a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov. Inspirátor činu zůstal neobjasněn.

Foto: Profimedia.cz

Ruští lidskoprávní aktivisté si v Moskvě připomínají výročí zavraždění investigativní novinářky Anny Politkovské. Snímek z roku 2010

Článek

Verdikt podle ruských médií není velkým překvapením, porotci se zcela přiklonili k verzi obžaloby. Obvinění svou vinu do poslední chvíle popírali. "Ani já, ani moji bratři jsme nikoho nezavraždili," prohlásil Rustam Machmudov, který podle obžaloby kritičku Kremlu v říjnu 2006 zastřelil v domě, kde bydlela.

Ve středu bude jednání pokračovat návrhem prokuratury na výši trestu, k němuž se má vyslovit i obhajoba. Až poté padne rozsudek.

Hlavním organizátorem byl podle porotců Gajtukajev, který čin zosnoval spolu s Chadžikurbanovem a svými příbuznými, bratry Rustamem, Ibragimem a Džabrailem Machmudovovými. Jen jeden z dvanácti porotců vyslovil názor, že Gajtukajev, původem stejně jako Machmudovové rodilý Čečenec, se činu nedopustil.

Objednavatel neznámý

Jméno objednatele zločinu ale v soudních spisech stále chybí. Vyšetřovatelům se ani po osmi letech nepodařilo iniciátora vraždy nalézt.

Politkovská byla redaktorkou moskevského opozičního listu Novaja gazeta a proslavila se kritickými reportážemi z Čečenska, které se nelíbily ruskému vedení. Vrah ji zastřelil ve výtahu moskevského domu v den narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina.

První proces s údajnými spolupachateli vraždy Politkovské v roce 2009 skončil rozhodnutím poroty pustit obžalované pro nedostatek důkazů na svobodu.

Nejvyšší soud pak ale vrátil případ prokuratuře k došetření. Loňský pokus o zahájení procesu byl neúspěšný kvůli problémům se sestavením poroty, soud se rozběhl až letos koncem ledna.

V případu byl už odsouzen bývalý policejní důstojník Dmitrij Pavljučenkov, který - prý za úplatek - zařídil sledování nepohodlné reportérky před jejím odstraněním.

Reklama

Související témata:

Související články

Obžalovaní popírají vraždu Politkovské

Pětice obžalovaných v kauze zavražděné novinářky Anny Politkovské v pondělí před moskevským soudem odmítla uznat svou vinu. Advokáti obviněných krátce po...

Výběr článků

Načítám