Hlavní obsah

Ruská jednotka střílela v kasárnách na Krymu

Kyjev
Aktualizováno

Jednotka ruských příslušníků v pondělí pronikla do kasáren motorizovaného praporu ukrajinského vojenského námořnictva v krymské Bachčisaraji a zahájila palbu z automatů. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na informace velitelství praporu. Palba údajně nikoho nezasáhla.

Foto: Vasily Fedosenko , Reuters

Ruští příslušníci v uniformách bez označení

Článek

Rusové Ukrajincům odebrali mobilní telefony a pokoušeli se vyvézt vojenská vozidla mimo areál, napsala agentura. Velitel ukrajinské jednotky se snažil s ruskými příslušníky dojednat příměří, nakonec Ukrajinci objekt Rusům vydali.

Podle listu Ukrajinska pravda část ukrajinských vojáků objekt opustila, část v čele s velitelem praporu plní pokyny Rusů. Útok na bachčisarajskou posádku údajně řídil ruský plukovník, nad kasárnami byla vyvěšena ruská vlajka.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Domobrana Rusů u Sevastopolu

U obce Čonhar severně od Krymu zase v pondělí několik desítek ukrajinských mužů a žen vlastními těly zablokovalo silnici, aby zabránili vjezdu ruské vojenské techniky do vnitrozemí. Proruští radikálové spolu s ruskými vojáky v okolí obce podle dřívějších informací umístili miny. Akci Ukrajinců proruské krymské vedení označilo za "provokační výtržnost pravicových extremistů".

Informaci o pondělním incidentu v Čonharu přinesly ruské agentury a proruská krymská média, z nezávislých zdrojů ji nelze ověřit.

Jsou si jisti výsledkem

Ruské jednotky na Krymu v pondělí pokračovaly v upevňování svých pozic, když podle tiskových agentur ovládly raketovou základnu v Sevastopolu i vojenskou nemocnici v Simferopolu, správním středisku poloostrova. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

Předáci místních separatistů tvrdí, že v nedělním referendu schválí připojení Krymu k Rusku více než 80 procent voličů.

Reklama

Související články

Ozbrojenci na Krymu obklíčili letiště

Několik letišť a přilehlých základen bylo v neděli obklíčeno vojáky v neoznačených uniformách, kteří jsou považováni za ruské. První bylo izolováno letiště...

Výběr článků

Načítám