Hlavní obsah

Ruská družice spadla, i když byla posvěcená. Církev čelí kritice za nekvalitní práci

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Nejen technická závada či lidská chyba, ale i „faktor boží“ může být za ztrátou třítunové meteorologické družice Meteor-M a dalších 18 objektů, které zmizely krátce po startu z nového ruského kosmodromu Vostočnyj.

Foto: Stringer, Reuters

Start rakety Sojuz se sondou Meteor-m a osmnácti dalšími satelity

Článek

Tak to alespoň vyplynulo z prohlášení pravoslavného duchovního Andreje Kurajeva, který po neúspěšném startu počátkem týdne zpochybnil kvalitu rituálních církevních služeb, jež byly součástí startovací ceremonie.

Podle něj problém může spočívat v „nekompetenci“ arcibiskupa Savvy, který stroj světil. „Je zvláštní, že církev poskytuje určité služby, ale nenese žádnou zodpovědnost za jejich kvalitu,“ řekl Kurajev rozhlasové stanici Govorit Moskva. Pozastavil se třeba nad tím, že duchovní, který raketu kropil tzv. svěcenou vodou, nebyl k obřadu ani náležitě oděn.

Kurajev soudí, že církevní hodnostáři, kterým se jejich svěcení „nepovedlo“, by měli dostat důtku. Také by prý měli zpytovat svědomí a ptát se Boha, „proč přehlíží jejich modlitby“. To se podle něj týká i jistého otce Ioanna, který světil svého času jadernou ponorku Kursk, jež utrpěla zkázu v roce 2000 se 118 námořníky na palubě.

Další duchovní však tvrdí, že obřad svěcení nelze vnímat „jako magii“. Tradice svěcení kosmických raket se v Rusku praktikuje už zhruba dvě desítky let. Od roku 2010 Rusko ohlásilo 12 nepodařených startů raketových nosičů.

Premiér Medvěděv žádá potrestání

Další neúspěch ruského kosmického programu rozzlobil i premiéra Dmitrije Medvěděva. Předseda vlády podle ČTK žádá nápravu a tresty pro viníky.

„Doufám, že si uvědomujete vážnost situace. Je třeba předložit návrh na nápravu a samozřejmě zjistit, kdo za to odpovídá,“ řekl podle agentury TASS Medvěděv vicepremiérovi Dmitriji Rogozinovi, který je za kosmický program odpovědný.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám