Hlavní obsah

Ruská armáda se snaží o blokádu Lysyčansku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská armáda v noci podle generálního štábu zastavila postup ruských vojáků ve směru na Bachmut a v několika městech v Doněcké oblasti. Nepřítel se nyní pokouší zablokovat z jihu město Lysyčansk, kde podle vojenského správce Luhanské oblasti Serhije Hajdaje neutichá palba ruského dělostřelectva.

Foto: Ukrajinský generální štáb

Ukrajinci zveřejnili záběry samohybných houfnic Caesar v akci.

Článek

Infrastruktura Lysyčansku je po ostřelování silně poničená. Zničeno bylo nejméně pět výškových budov, pod palbou se ocitl i místní kostel či autobusové nádraží.

Rusko pokračuje ve skryté mobilizaci a má nového velitele

Evropa

„Rusové se snaží zablokovat město z jihu. Ničí vše, kam se jejich dělostřelectvo a salvové palebné systémy mohou dostat. Bráníme Lysyčansk,“ napsal na Telegramu Hajdaj.

V Doněckém regionu ale podle generálního štábu zaznamenala Ukrajina také úspěchy. Poblíž Verchnokamjanky způsobila ukrajinská armáda nepříteli těžké ztráty a donutila ho k ústupu.

Rusko je v platební neschopnosti

Ekonomika

Rusko pokračovalo také v ostřelování ukrajinských pozic u Bachmutu, kde obránci odrazili útok ve směru na Klinove. Zastaven byl podle generálního štábu také útok v oblastech Berestove a Veršyna.

Britské zpravodajské služby uvedly, že Rusko nadále soustředí své útoky ve směru na Severodoněck a Lysyčansk, nicméně silné ostřelování naznačuje, že se zaměřilo také na území severní části Izjumu. Tuto oblast se ale ukrajinské armádě daří držet.

Aktuální mapa ruské invaze na Ukrajinu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám