Hlavní obsah

Rumunský parlament chce odvolání prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Rumunský parlament na čtvrtečním společném zasedání obou komor rozhodl o odvolání Traiana Basesca z funkce prezidenta kvůli porušování ústavy. Basescu, který dříve prohlašoval, že odstoupí, když parlament jeho odvolání schválí, oznámil, že hodlá v úřadu setrvat. V Bukurešti mezitím na jeho podporu demonstrují stovky lidí.

Článek

"Traian Basescu je politický program, který neuspěl," prohlásil šéf levicové opoziční Sociálnědemokratické strany (PSD) Dan Mircea Geoana. "Není schopen posunout zemi kupředu, sjednotit ji."

Basescu je již několik měsíců ve sporu s předsedou vlády Calinem Popescem Tariceanuem. Parlamentní vyšetřovací komise, ovládaná opozicí, vytkla hlavě státu, že se dopustila 19 překročení ústavy; Basescu se prý pokoušel uzurpovat pravomoci ministerské předsedy, zpochybňoval soudce či nařizoval odposlouchávat telefony svých oponentů.

Ústavní soud nicméně počátkem měsíce neshledal tato nařčení za natolik opodstatněná, aby opravňovala odvolat prezidenta. Naopak ústavní soudci konstatovali, že prezident má právo vybízet k reformám, a to včetně kritiky soudů, vlády či politického systému. Nicméně názor ústavního soudu je v této věci jen poradní, takže parlament na něj nemusel brát zřetel.

Demonstranti v Bukurešti vyjadřují podporu prezidentovi. Foto: REUTERS/Bogdan Cristel

Parlament o odvolání prezidenta debatoval hodiny

O odvolání prezidenta z funkce rozhodl rumunský parlament po mnohahodinových bouřlivých debatách. Zákonodárci krok odhlasovali poměrem hlasů 322 ku 108 a otevřeli tak cestu k referendu o Basescově dalším osudu. To by se mělo uskutečnit do 30 dnů.

V referendu by se pro odvolání prezidenta musela vyslovit nadpoloviční většina všech oprávněných voličů. Podle korespondentů je ale prezident stále nejpopulárnějším politikem v zemi.

Prezident večer oznámil, že hodlá v úřadu setrvat. Basescu přitom během týdne avizoval, že pokud se Poslanecká sněmovna a Senát vysloví pro jeho odvolání, ihned odstoupí. Mezitím v metropoli Bukurešti na jeho podporu demonstrují stovky lidí.

Reklama

Související články

Rumuni hasili ostudu kolem eurokomisaře

Nejen Česko si uřízlo kandidátem na eurokomisaře v Bruselu ostudu. Podobná blamáž potkala i Bukurešť, která musela narychlo shánět náhradu za liberálního...

Výběr článků

Načítám