Hlavní obsah

Rumunsko slavnostně převzalo předsednictví EU, čelilo narážkám na korupci

– Bukurešť

Špičky Evropské unie ve čtvrtek upozornily Bukurešť, že nadcházející rumunské předsednictví EU není jen technickým řízením diplomatických jednání, ale také příležitostí ukázat, jak vážně to vláda myslí s dodržováním evropských hodnot, jako je právní stát a boj proti korupci.

Foto: Inquam Photos, Reuters

Rumunská premiérka Viorica Dancilová hovoří s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a předsedou evropského parlamentu Anotniem Tajanim přicházejí na slavností zahájení rumunského předsednictví EU.

Článek

Na všechny Rumuny se s výzvou k obraně „základů naší politické civilizace, svobody, integrity, pravdy ve veřejném životě, vlády práva a ústavnosti” obrátil například předseda Evropské rady Donald Tusk. „Věřím, že budete hrát podle pravidel,” poznamenal v rumunsky proneseném vystoupení předseda unijních summitů Donald Tusk v koncertní síni v centru Bukurešti, kde večer předsednictví slavnostně začalo. Jen na Rumunech podle něj závisí, zda bude jejich politika dobrým příkladem či naopak varováním pro ostatní.

Ve hře je přitom podle Tuska otázka, jak bude EU vypadat do budoucnosti. „Těm, kdo tvrdě brání evropské hodnoty, naše práva a svobody říkám: bojujte dál,” prohlásil s tím, že projevem slabosti je snaha obcházet dohodnutá pravidla. Citoval ale také rumunské básníky a filosofy a svěřil se, že jeho prvním vozem kdysi byla šedá Dacia.

Také šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker v projevu upozornil, že ačkoliv Evropská unie stojí na kompromisech mezi členskými státy, ohledně boje s korupcí a právního státu „nejsou kompromisy možné”. Zopakoval i svůj názor, že Rumunsko by se mělo stát součástí schengenské zóny bez kontrol na vnitřních hranicích, už delší dobu plní potřebné podmínky.

Problémy s korupcí

Rumunsko bylo opakovaně kritizováno kvůli snahám zmírnit boj proti korupci a snaze učinit menší korupci beztrestnou. Jedním z důvodů je i to, že kvůli prokázané korupci nemůže být předseda vládních socialistů Livia Dragnea premiérem.

„Je naprosto nezbytné, aby neprodleně obnovilo boj proti korupci a zároveň zajistilo nezávislost soudnictví," prohlásil v listopadu první místopředseda komise Frans Timmermans ke zprávě komise o situaci v Rumunsku.

Komise Bukurešti doporučila okamžitě pozastavit uplatňování zákonů a navazujících nařízení týkajících se soudnictví a okamžitě zastavit jmenování a odvolávání v justici, zejména pokud jde o jmenování a odvolání vyšších prokurátorů. Komise také navrhla zmrazit vstup trestního zákoníku a trestního řádu v platnost. Rumunská vláda v posledních letech stihla změnit mnoho zákonů, kterými se jí podařilo zmenšit nezávislost prokuratury i soudů, a odvolala i nekompromisní šéfku rumunské protikorupční prokuratury (DNA) Lauru Cordutu Kövesiovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám