Hlavní obsah

Rumunsko nepovolilo přílet speciálu maďarského prezidenta

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Rumunské úřady odvolaly původní povolení pro přistání speciálu maďarského prezidenta László Sólyoma, který měl v neděli přiletět do města Targu Mures. Sólyom chtěl navštívit tuto část Rumunska, kde žije maďarská menšina, aby zde oslavil výročí protihabsburské revoluce 1848.

Foto: Antti Aimo-Koivisto /Lehtikuva, Reuters

Maďarský prezident László Sólyom

Článek

Agentura MTI informovala, že Sólyom pojede do Rumunska o den dříve automobilem. "Vzájemné návštěvy představitelů sousedních zemí přispívají k posilnění důvěry a odbourávání předsudků," uvedla kancelář maďarského prezidenta v tiskovém prohlášení.

Rumunská strana v průběhu týdne naznačila, že přítomnost maďarského prezidenta v Rumunsku v den maďarského státního svátku nepovažuje za potřebnou. Některé kruhy v Rumunsku obvinily Sólyoma, že podporuje autonomistické snahy Maďarů žijících v Rumunsku.

Maďarské ministerstvo zahraničí konstatovalo, že o cestě Sólyoma informovalo rumunskou stranu 9.března a Rumunsko 11.března vydalo povolení k přistání prezidentského speciálu. Na druhý den bylo povolení zrušeno bez dalšího vysvětlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám