Hlavní obsah

Rumunská šéfka prokuratury šla tvrdě proti korupčníkům, na nátlak vlády končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Na nátlak vlády v pondělí rumunský prezident Klaus Iohannis odvolal šéfku protikorupční prokuratury (DNA) Lauru Kövesiovou, napsala agentura DPA. Prokuratura tvrdě a nesmlouvavě bojovala s korupcí v nejvyšších kruzích. Před soud pohnala řadu vysoce postavených osob.

Foto: Profimedia.cz

Laura Kövesiová

Článek

O odvolání Kövesiové vládní sociálnědemokratická strana usilovala delší dobu. Prezident se však za šéfku protikorupční prokuratury nejprve postavil a odvolání stejně jako rumunská justiční rada odmítl. [celá zpráva]

Ministr spravedlnosti Tudorel Toader se proti vetu prezidenta odvolal k ústavnímu soudu a ten jeho žádosti v květnu vyhověl. Prezident se pak rozhodnutí podrobil.

Podle rumunského právního řádu ministr spravedlnosti může navrhnout odvolání vedoucích činitelů prokuratury, ale rozhodnutí v této věci je na justiční radě a na prezidentovi. Hlava státu má přitom v takovém řízení poslední slovo.

Kövesiová vedla prokuraturu pět let a za svou práci si vysloužila pochvalu od Evropské komise. Rumunská vláda ji ale viní z překračování pravomocí, svévolného jednání a neúcty k parlamentu. V zahraničí Kövesiová podle kabinetu „deformuje realitu“ Rumunska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám