Hlavní obsah

Rumunka musela otročit i se zlomenými žebry. Tak jedná mafie v Evropě

Právo, CNN, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvýnosnější mafiánský byznys v Evropě je – vedle prodeje narkotik – obchod se ženami a s dětmi. Zločinecké gangy na něm každoročně vydělají 2,5 miliardy eur.

Článek

Momentálně mají pašeráci lidí a jiní vyděrači v rukách 140 tisíc novodobých otroků. Napsala to agentura AP s odvoláním na zprávu úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC). „Nikoho z Evropanů by ani nenapadlo, že na jejich kontinentu bují otroctví. Ale stačí se jen rozhlédnout – otroci jsou mezi námi,“ prohlásil výkonný ředitel UNODC Antonio Maria Costa.

Oběti otrokářů jsou nuceny k prostituci a nuceným pracím. Většina z nich pochází podle zprávy z bídných poměrů zemí východní Evropy, Afriky a Latinské Ameriky. Pašeráci lidí je jako „mrtvé duše“ dopravují na starý kontinent, kde se vždy najde dostatek ochotných kupců.

Úřední zákrok je vzácný jev

„Přitom případy zatčení a odsouzení obchodníků s lidmi jsou vzácné. Mohl bych je spočítat na jedné ruce,“ podivil se Costa. Do kampaně proti mafiím se zapojila americká herečka Mira Sorvinová, působící ve funkci vyslankyně dobré vůle OSN. Pro AP otřeseně vylíčila osobní setkání se ženami, které se podařilo vymanit ze spárů jednoho gangu.

„Jednu Rumunku během převozu do Španělska zbili tak, že jí zlomili žebra. I s takovým zraněním musela za peníze poskytovat služby v nevěstincích podél dálnic,“ řekla Sorvinová.

Další ženu gang vylákal z africké Nigérie pod příslibem práce do Španělska. Několik jejích podobně oklamaných kamarádek vůbec nepřežilo plavbu do Evropy v nákladním prostoru námořní lodi. Žena skončila v hodinovém hotelu s tím, že pokud se chce vrátit do vlasti, musí zaplatit 50 tisíc eur za dopravu. Nigerijský mafián jí dovolil telefonicky hovořit s její malou dcerkou, kterou ovšem při hovoru mučil.

„Když mi to líčila, trochu plakala. Já plakala hodně,“ řekla zdrcená herečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám