Hlavní obsah

Rozzuření farmáři napadli v Athénách policisty pastýřskými holemi

Atény

Dav řeckých farmářů v Athénách zaútočil ve středu na policisty pastýřskými holemi. Strážci zákona se v ulicích řecké metropole bránili štíty a pendreky, na demonstranty ale nakonec zabral až slzný plyn, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrující zemědělci se v Aténách střetli s policistyVideo: Reuters

 
Článek

Zemědělce pobouřila chystaná úsporná opatření. Asi tisícovka se jich snažila proniknout k budově ministerstva zemědělství, policie v tom ale demonstrantům zabránila. Protestující se pak snažili proniknout k sídlu vládní strany SYRIZA.

Většina farmářů přicestovala do Athén z Kréty. Popudilo je plánované zvýšení daní a odvodů na sociální pojištění. Vláda zadluženého Řecka ale nemá příliš na výběr. Už devátým dnem vyjednává s věřiteli a Mezinárodním měnovým fondem, kteří se snaží dotlačit kabinet k dalším škrtům a úsporám.

Athény by chtěly dohody dosáhnout do 20. března. Další splátku úvěru musí Řecko uhradit v létě. Aby mohlo dostát svým závazkům, bude potřebovat další půjčku. Výměnou za rozsáhlé reformy může země do roku 2018 získat až 86 miliard eur (přes 2,3 biliónu korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám