Hlavní obsah

Rozvod ruského miliardáře dospěl až do Štrasburku

Moskva

Rozvod ruského miliardáře Alexeje Mordašova, který ovládá ocelárny Severstal, dospěl až k Evropskému soudu pro lidská práva. Podle úterního vydání listu Vedomosti se bývalá choť Jelena Novická nyní domáhá ve Štrasburku od Ruska kompenzace 500 miliónů dolarů (více než devět miliard korun). Rozhodnutí prý může padnout v nejbližší době.

Foto: ČTK

Alexej Mordašov

Článek

Mordašov se rozvedl se svou chotí v roce 1996, kdy se manželé dohodli na alimentech pro syna Ilju ve výši 300 eur měsíčně (necelých 8000 Kč), plus roční příplatek 6000 eur (asi 157 000 Kč). Novická při dělení majetku také získala třípokojový byt ve městě Čerepovce a postarší automobil Lada Samara.

Mezitím Mordašov ovládl ocelárny a stal se jedním z nejbohatších Rusů. V roce 2001 zhrzená exmanželka za velkého rozruchu v médiích rozvodovou dohodu napadla. Požadovala 32,5 procenta akcií Severstalu, které soud vzápětí zabavil, a čtvrtinu oligarchových příjmů, včetně zpětného vyplacení alimentů vyčíslených na 563 miliónů rublů (nyní téměř 346 miliónů Kč). Ocelářský baron za žalobou viděl spiknutí konkurence, která si dělala zálusk na jeho podnikání.

Exmanželka založila i politickou stranu

Novická spolu s dalšími zhrzenými manželkami dokonce založila politickou stranu a rozpoutala velkou mediální ofenzívu. Podobné přetřásání "špinavého prádla" Rusko nikdy nezažilo a případ vzbudil značnou pozornost.

Mordašov, který předtím figuroval jen v seriózních ekonomických rubrikách, se dostal na první stránky bulváru. Exmanželka si však v Rusku nezískala příliš velké sympatie. Mnohé Rusky ji totiž záviděly dokonce i sumu, kterou od bývalého manžela dostávala.

Ani soud nakonec exmanželce nevyhověl a dokonce ji vyměřil clo z předmětu sporu. V důsledku tak Novická státu dluží 213 miliónů rublů (skoro 131 miliónů Kč). Zatím ji exekutoři zabavili přibližně půl miliónu rublů, které utržila z prodeje garáže.

Štrasburský soud podle expertů sice sotva přiřkne Novické tak obří kompenzaci, jakou požaduje, ale mohl by ji pomoci zbavit se břemene dluhů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám