Hlavní obsah

Rozhodnuto: Středoevropská univerzita se stěhuje z Budapešti do Vídně

Právo, ivi
Budapešť

V sobotu padlo rozhodnutí, že Středoevropská univerzita (CEU) se přestěhuje z Budapešti do Vídně. Informovala o tom maďarská televize RTL Klub. Vedení univerzity svolalo na pondělí mimořádnou tiskovou konferenci.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Lidé v Budapešti protestují proti vyštvání Středoevropské univerzity z Maďarska

Článek

Nové studenty by měla univerzita přijímat od září 2019 už ve Vídni. Studenti, kteří začali studovat v Budapešti dokončí svá studia v maďarském hlavním městě.

CEU nedávno oznámila, že pokud se jí do 1. prosince nedostane ze strany maďarské vlády garancí ohledně akademické svobody, přesune své působení do rakouského hlavního města. Na otázku televize nejmenovaný představitel vlády řekl, že ultimáty univerzity se kabinet vůbec nezabývá. Vláda premiéra Viktora Orbána totiž obviňuje CEU, že v zemi nepůsobí v souladu s platnými předpisy.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Lidé v Budapešti protestují proti vyštvání Středoevropské univerzity z Maďarska

CEU sídlí v Budapešti, ale původně byla akreditována v americkém státě New York. Novela maďarského školského zákona zrušila povolení k činnosti registrovaným zahraničním vysokým školám, které nevyučují ve svých domovských zemích. CEU už nově stanovené podmínky splnila. „Splnili jsme všechny nové požadavky, abychom mohli zůstat. Vláda však zatím nereagovala,“ řekl letos v říjnu rektor univerzity Michael Ignatieff.

Univerzitu založil v roce 1991 americký miliardář maďarského původu George Soros.

Reklama

Související články

Středoevropská univerzita v Budapešti končí

Vedení Středoevropské univerzity (CEU), založené americkým miliardářem maďarského původu George Sorosem, oznámilo, že do tří let opustí Budapešť, pokud do...

Výběr článků

Načítám