Hlavní obsah

Ropa stále neteče, Rusko a Bělorusko se dohadují

Právo, Novinky, ČTK, Itar Tass. ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Běloruský vicepremiér Andrej Kobjakov zahájil v úterý ráno v Moskvě rozhovory ohledně sporu o dodávkách ropy a jejího tranzitu do dalších evropských zemí. Obě země se o ceny ropy a dovozních cel přou už několik měsíců, celý spor vyvrcholil pondělním zastavením dodávek ropy do Polska, Německa, Maďarska, Slovenska a ČR.

Článek

Do České republiky zatím Družbou ropa sice nadále proudí, jde však o dodávky ze zásobníků na Slovensku. České rafinerie jsou ovšem kromě ropovodu Družba napojeny ropovodem Ingolstadt i na západoevropskou síť ropovodů.

Česká republika má podle směrnic EU zásoby ropy na 90 dní, a výpadek by tak neměl znamenat vážnější problémy. Podle ministerstva průmyslu má země zásoby dokonce na 102 dní.

Unipetrol uvedl, že ropovodem Družba čerpá své zásoby ropy ze slovenských Budkovců. "České rafinérie, zpracovávající ruskou ropu, mají v tuto chvíli vlastní zásoby ropy zhruba na týden," uvedla mluvčí Unipetrolu Michaela Lagronová.

V případě, že bude přerušení dodávek ropy trvat delší dobu, požádá Unipetrol Správu státních hmotných rezerv o zápůjčku jejích zásob. "Nepředpokládáme, že by tato situace měla mít vliv na ceny rafinérských produktů a že by mělo dojít k přerušení zásobování vnitřního trhu," dodala Lagronová.

Bělorusko se pře s Ruskem

Náměstek běloruského ministra financí Vladimír Najdunov je v Moskvě od pondělí, kdy se ale problém nehýbal, protože končily pravoslavné Vánoce.

Do Moskvy vyslal zástupce i EU, která je případně ochotná jednání zprostředkovat.

Ruská dodavatelská společnost Transněfť zastavila tranzit ropy přes Bělorusko do Evropy v pondělí [celá zpráva]. Země prý nelegálně odčerpávala ropu určenou pro jiné evropské státy. Využila tak toho, že přes ni vede ropovod. Dodávky v současné době z ropovodu Družba nedostávají Polsko, Německo, Maďarsko, Slovensko a ČR.

Ruské firmy původně dodávaly Bělorusku ropu za nižší ceny než jiným zemím. Od začátku roku to chtěly změnit a ceny vyrovnat. S tím Bělorusko nesouhlasilo. Přistoupilo na to pouze za podmínky, že zvýší cla. Místo plateb si ale země podle společnosti Transněft, která se o ropovod stará, začala brát více ropy.

Dodávky na Slovensko nebyly zatím obnoveny

Dodávky ruské ropy z jižní větve ropovodu Družba na Slovensko a následně do České republiky se zastavily v pondělí v 19:54 a zatím nebyly obnoveny. "Situace se od pondělního večera nezměnila," uvedla mluvčí rafinerie Slovnaft Kristína Félová. Slovnaft je dominantním prodejcem benzínu a nafty na Slovensku a již požádala slovenskou vládu o uvolnění ropy ze státních hmotných reserv.

Slovensko má zásoby na 73 dní a "dočasný výpadek zvládne," uvedla mluvčí předsedy vlády Silvia Glendová.

Reklama

Související články

Bělorusko se nakonec dohodlo na zdražení plynu

Bělorusko ve neděli v noci přistoupilo na skutečnost, že mu Rusko plyn zdraží z dosavadních 46 dolarů na 100 dolarů za 1000 metrů krychlových. Za to ale zdraží...

Výběr článků

Načítám