Hlavní obsah

Romskou rodinu v Irsku podezřívali, že si přivlastnila blonďatého chlapce. Stát jí zaplatí 1,6 miliónu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irský nejvyšší soud v pondělí přiznal odškodné 60 tisíc eur (1,6 miliónu korun) romské rodině, které přede dvěma lety úřady neoprávněně odebraly syna, protože se domnívaly, že není jejím biologickým potomkem. O verdiktu informovaly servery BBC a Irish Times.

Foto: Profimedia.cz

Irské úřady podle soudu jednaly hystericky a příliš horlivě.

Článek

Rodina se podle soudu stala obětí „krátké hysterie“, která zachvátila Evropu v roce 2013 poté, co úřady v Řecku objevily blonďatou holčičku v romské rodině a testy DNA potvrdily, že to není jejich dítě. [celá zpráva]

V Irsku byly následně odebrány děti dvěma romským rodinám kvůli podezření, že nejsou jejich. Jednalo se sedmiletou dívku žijící u města Tallaght a dvouletého chlapce z města Athlone. [celá zpráva]

Testy záhy potvrdily, že jak blonďatá modrooká dívka, tak stejně vyhlížející chlapec jsou skutečně potomky romských rodičů, a děti byly za pár hodin do rodin vráceny.

Chlapcovi rodiče pak podali žalobu na stát, na ministra spravedlnosti a policejního prezidenta. Poukazovali na nedbalost, neoprávněné věznění a způsobení emočního utrpení. Irská ombudsmanka Emily Loganová upozornila na to, že postup úřadů lze kvalifikovat jako rasismus. Jednání policie a sociálky podle ní bylo nepodložené. Soud uznal, že šlo o „hysterickou“ a „příliš horlivou“ reakci.

Irská vláda se za krátké odebrání obou dětí už dříve omluvila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám