Hlavní obsah

Romové nedostanou na Slovensku do ruky peníze, ale karty s denním limitem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Dávky v hmotné nouzi budou slovenští Romové dostávat na platební karty s denním limitem. Nová slovenská vláda chce tímto způsobem omezit lichvu v romských osadách.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Sloveští Romové už zřejmě nebudou dostávat dávky v hotovosti.

Článek

Letitá praxe v osadách je taková, že při vyplácení dávek už před poštou čekají na Romy lichváři a okamžitě je zinkasují. Romové si tak opětovně musí půjčovat a vzniká nežádoucí koloběh.

Nová koalice navrhuje k vyplácení dávek využít tzv. E-pay karty. Ty neumožňují výběr v hotovosti, pouze nákup v obchodech. Umožňují rovněž rozložení peněz na celý měsíc. V zavedení tohoto systému pomůžou banky, které karty vydávají a provozují terminály u obchodníků.

S nápadem přišla nová strana Svoboda a Solidarita (SaS) a ostatní pravicové strany s tím souhlasí. „Peníze nedostanou jednorázově, ale každý pracovní den dostanou na účet poměrnou část dávky. Pokud budou chtít udělat větší nákup, musí si v průběhu týdne peníze na účtu našetřit,“ říká poslankyně SaS Lucia Nicholsonová.

Úřady zřídí speciální účty, z nichž se budou peníze denně uvolňovat. Z částky, které na účet poputuje, automaticky odpočítají poplatky za plyn, elektřinu a vodu.

Zuzana Kumanová z organizace In Minorita upozorňuje na úskalí tohoto systému. „Pokud se dávky rozdělí na příliš malé částky, nebude za tyto peníze možné nakupovat každodenní potřeby,“ uvedla. Předseda Romské iniciativy Slovenska Alexander Patkoló považuje zavedení E-pay karet za nesmysl. „Je to diskriminace sociálně odkázaných skupin obyvatelstva. Očekával jsem, že strany se budou snažit vytvořit pracovní místa pro tyto lidi, aby nebyli odkázáni na dávky,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám