Hlavní obsah

Rodiny obětí z letu MH17 chtějí odškodnění, i kvůli kyslíkové masce

– Amsterodam • Aktualizováno

Rodiny nizozemských obětí malajsijského letu MH17, který byl v červenci nad východní Ukrajinou podle všeho sestřelen, budou chtít odškodnění od své vlády kvůli „jejímu nedbalému postupu” po neštěstí. Podle agentury Reuters to v pátek řekl právní zástupce rodin.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Boeing 777 malajsijských aerolinek, který byl sestřelen nad východní Ukrajinou.

Článek

Ministerstvo spravedlnosti podle AFP zároveň oznámilo, že tento týden se podařilo identifikovat ostatky další deseti zahynulých osob.

Soudní lékaři podle ministerstva tak už identifikovali 272 obětí z 298 lidí, kteří při události přišli o život. Mezi deseti nově identifikovanými bylo sedm Nizozemců a tři občané jiných států.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se zřítil 17. července. Nizozemský bezpečnostní úřad OVV, který se tragédií zabývá, v předběžné zprávě přímo neuvedl, že letoun sestřelila protiletadlová raketa odpálená ze země, nicméně zjištění expertů tento závěr naznačují.

Výsledky podrobnějšího zkoumání mají být připraveny do nadcházejícího jara.

„Hloupý” výrok s kyslíkovou maskou

Právní zástupce desítek rodin nizozemských obětí Bob van der Goen uvedl, že vládě byl dnes zaslán dopis, který sděluje, že příbuzní budou žádat nespecifikované odškodnění. Podle právníka jde o krok před zahájením soudního řízení.

Reuters k tomu poznamenal, že půjde o vůbec první žalobu podanou proti nizozemské vládě, která byla široce oceňována za velice rychlou reakci na toto neštěstí.

Van der Goen v pátek ale řekl, že poslední kapkou, kterou přetekl pohár nespokojenosti pozůstalých s postupem vlády, bylo středeční "hloupé" sdělení nizozemského ministra zahraničí Franse Timmermanse, že jeden z cestujících měl na sobě kyslíkovou masku. Rodiny to pochopily tak, že oběti byly na živu déle, než se původně předpokládalo.

Nizozemský premiér Mark Rutte dnes konstatoval, že je čím dál tím méně pravděpodobné, že se nizozemští vyšetřovatelé dostanou na místo pádu letounu kvůli pokračujícím ozbrojeným střetům a blížící se zimě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám