Hlavní obsah

Rodiny obětí pařížských atentátů nedostanou od státu odškodnění

Právo, DPA, nek
Paříž

Pozůstalí po obětech pařížských atentátů z listopadu 2015, při nichž tři islamistická komanda zabila celkem 130 lidí, nedostanou od státu žádné odškodnění. Rozhodl o tom francouzský správní soud.

Foto: Reuters

Policejní vyšetřovatelé u koncertní haly Bataclan v Paříži

Článek

Soud zamítl žalobu rodin zavražděných na stát, který podle stěžovatelů nedokázal zajistit bezpečnost jejich blízkých.

Podle soudu se nepodařilo prokázat, že by se stát v této souvislosti dopustil nějakého závažného pochybení. Pozůstalí tvrdí, že úřady pachatele nedostatečně sledovaly, ačkoli teroristé figurovali na listině osob podezřelých z radikálních postojů.

Bataclan nebyl terč

Soud ale argumentoval, že v příslušné databázi jsou tisíce záznamů a že neexistovaly žádné indicie, které by poukazovaly na zvláštní nebezpečnost konkrétních osob. Kromě toho pachatelé připravovali pařížské atentáty v Belgii a Sýrii.

Soudci také rozhodli, že policie se nedopustila žádné chyby, když nepřijala u hudebního klubu Bataclan žádná mimořádná bezpečnostní opatření. Příbuzné rozzlobilo i to, že v době útoku nezasáhla speciální jednotka, která byla nablízku. [celá zpráva]

Tajné služby sice v srpnu 2015 disponovaly informací, že některý z kulturních podniků patří mezi cíle teroristů. Nic prý ale nenaznačovalo, že má jít právě o Bataclan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám