Hlavní obsah

Rodina českého skialpinisty musí za záchranou akci zaplatit 14 000 eur

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Rodina českého skialpinisty, který v únoru zahynul v Nízkých Tatrách, musí zaplatit slovenské Horské záchranné službě (HZS) náklady na její zásah, jakkoli byl marný. V těchto dnech jí přišla faktura na 14 182 eur (přes 380 tisíc Kč). Po mrtvém skialpinistovi, který nebyl pojištěn, zůstala manželka a tři děti.

Článek

Ředitel HZS Jozef Janiga Novinkám upřesnil, že faktura byla vystavena na jméno mrtvého skialpinisty Pavla (41), ale náhrady budou uplatňovány od pozůstalých ve smyslu zákona o dědickém řízení. "Český skialpinista neměl uzavřené pojištění, z něhož by se náklady na záchrannou akci mohly uhradit. Už jsme kontaktovali rodinu a nabídli jsme jim několik variant, jak je možné fakturu uhradit," uvedl Janiga. Ředitel HZS připustil možnost dohody na splátkovém kalendáři.

HZS fakturovala například naježděné i nalítané kilometry, použitý materiál a mzdy záchranářů. "Při pátrání v extrémních podmínkách a v náročném terénu vznikají obrovské náklady," dodal Janiga.

Pátrací akce po Pavlovi trvala čtyři dny. Jeho zmrzlé tělo bylo nalezeno 50 metrů pod vrcholem Ďurkové necelý kilometr od nejbližší chaty. Do pátrání po skialpinistovi se zapojili příslušníci HZS s lavinovými psy a dobrovolníci. Operaci komplikovalo extrémně nepříznivé počasí. Pavel se svým kamarádem bivakoval na jižní straně hřebene hory, protože se jim nepodařilo za světla dojít na stanovené místo. Poté se muži rozešli. Do chaty se vrátil pouze jeden z nich. [celá zpráva]

 

FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám