Hlavní obsah

Rizikové silikony ve Francii vyráběl bývalý řezník

Právo, DPA, vpl
Paříž

Zakladatel francouzské firmy, která se ocitla v ohnisku mezinárodního skandálu s rizikovými prsními implantáty, je bývalý řezník, který se snažil agresivně ovládnout lukrativní trh plastické chirurgie přehnaně nízkými cenami. Potvrdil to plastický chirurg, který ho zná.

Foto: Reuters

Jean-Claude Mas na nedatovaném policejním snímku. Po zakladateli firmy PIP, která dodávala závadné prsní implantáty, pátrá Interpol.

Článek

Jean-Claude Mas (72), který v roce 1991 ve městě La Seyne-Sur-Mer založil už zaniklou firmu Poly Implant Prothese (PIP), zmizel z dohledu veřejnosti poté, co se začaly šířit znepokojivé zprávy o možných škodlivých účincích jeho výrobků.

„Nikdo neví, kde je. Vypařil se,“ potvrdil Patrick Baraf, plastický chirurg z Paříže. S Masem se seznámil v roce 1981, nikdy však jeho implantáty nepoužil, protože se mu nezdála jejich nízká cena.

„Nepocházel z lékařského prostředí, neměl lékařské vzdělání. Byl to řezník, který prodával šunku a salámy, teprve pak se začal věnovat této práci,“ upozornil Baraf. Dodal, že k tomu, aby se Mas prosadil, vložil milióny do reklamy a především nabídl „přímo vražedné, bezohledné ceny“. „Nejdražší, ale poměrně běžně užívané implantáty stojí do 1200 eur (31 tisíc korun) – on snížil cenu těch svých na 250 eur.“

Až 90 procent produkce firmy PIP šlo do 65 zemí, většinou do západní Evropy a Latinské Ameriky. Web Interpolu uvádí, že je Mas hledán v Kostarice kvůli ohrožení zdraví v souvislosti s vadnými implantáty.

Francouzská média tvrdí, že Mas neopustil zemi a skrývá se.

Používal průmyslový silikon

Firmu PIP zavřeli loni poté, co se rozšířily obavy z neobvykle vysokého počtu případů prasknutí implantátů.

Společnost použila na jejich výrobu laciný průmyslový silikon, který mimořádně zvyšuje riziko jejich roztržení.

Francie potvrdila osm případů rakoviny prsu u žen s implantáty od firmy PIP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám