Hlavní obsah

Římskokatolický kněz dostal v Polsku sedm let za zneužívání nezletilých

Varšava

Na sedm let poslal v úterý soud v jihopolské Vratislavi do vězení katolického kněze, kterého shledal vinným ze zneužívání nezletilých chlapců. Podle polských médií 44letému muži zároveň doživotně zakázal práci s dětmi a nařídil mu psychiatrickou léčbu. Rozsudek ale ještě není pravomocný, je proti němu možné odvolání.

Vratislav

Článek

Policisté duchovního zadrželi v prosinci 2012 v jednom vratislavském hotelu, do něhož přišel v doprovodu neplnoletého hocha. Dvojice okamžitě vyvolala podezření zaměstnanců, kteří informovali policii.

Soudce Maciej Skórniak v odůvodnění verdiktu mimo jiné uvedl, že vina obžalovaného byla prokázána nade vší pochybnost vzhledem ke svědectví velkého počtu obětí. Krom toho fotografie obětí se našly v počítači souzeného.

Kněz podle polských médií odmítl připustit, že by se něčeho dopustil.

"Nikomu jsem nic špatného neudělal," citovala obžalovaného televizní stanice TVN24. Soudce ho ale označil za "svůdný, provokativní a nebezpečný typ" člověka.

Vratislavská arcidiecéze v souvislosti s případem uvedla, že s knězem připravuje také církevní soud. Dodala, že provinilec bude zbaven kněžského úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám