Hlavní obsah

Řidiče čeká na evropských silnicích pekelný víkend

Na řidiče čeká od pátku 27. do neděle 29. července kritický provoz, varuje německý automotoklub ADAC, ale také český BESIP. Právě tímto víkendem bude na evropských silnicích a dálnicích vrcholit prázdninové cestování. Začínají totiž prázdniny v Bavorsku (12,5 miliónu obyvatel) a Bádensku-Württenbersku (10,7 miliónu obyvatel). K tomu se přidávají začátky dovolených obyvatel dalších evropských zemí a návraty turistů ze severských zemí, upozorňují automotokluby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vracet se budou lidé ze Severního Porýní-Vestfálska, stejně jako ze severu Nizozemska, Brém, Hesenska, Dolního Saska, Porýní-Falci, Saska, Saska-Anhaltska, Sárska a části Skandinávie.

Největším rizikem z pohledu přeplněných evropských dálnic a vzniku dlouhých kolon bude pátek od 13 do 20 hodin, sobota od 11 do 18 hodin a neděle od 14 do 20 hodin, varuje BESIP. Německý automotoklub upozorňuje, že nejlepšími dny na přesuny jsou úterý 31. července nebo středa 1. srpna.

Situaci na evropských komunikacích komplikuje víkendová Velká cena Formule 1 v Maďarsku, kam se vydává mnoho fanoušků. Silný provoz se očekává na dálnici A2 vedoucí z Grazu do Vídně a A4 za Vídní u Fischamedu, kde se dálnice opravuje a je zúžená ze třech jízdních pruhů na dva, a na zpáteční cestě v neděli u hraničního přechodu Nickeldorf.

Kritické úseky na evropských silnicích
Rakousko: A1 West-, A10 Tauern-, A12 Inntal-, A13 Brenner- , A14 Rheintal- a A11 Karawankenautobahn, S16 Arlbergschnellstraße, B179 Fernpass-Route
Švýcarsko: A2 Luzern - Chiasso před Gotthardským tunelem, A1 St. Gallen - Zürich - Bern, A13 San Bernardino
Itálie: A22 dálnice na Brenner, A23 Villach - Udine, A4 Verona - Benátky - Terst - hraniční přechod Dragonja (Chorvatsko)
Slovinsko: A2 Karawankentunnel - Ljubljana - Záhřeb, A1 Ljubljana - Koper, úsek Spielfeld (hraniční přechod z rakouské Pyhrnautobahn) - Maribor - Ptuj do Macelj na chorvatské hranici
Francie: A36 / A39 / A7 Mylhúzy - Dole - Lyon - Orange, A9 Orange - Nimes - Montpellier - španělské hranice a A 8 z Monaka do Aix-en-Provence a také A6 Dijon - Lyon
Zdroj ADAC

Komplikace čekají na turisty i v Chorvatsku, kde se opravuje povrch u jednotlivých úseků dálnice A3 vedoucí z Maďarska na Záhřeb. V místě se jezdí jedním zúženým jízdním pruhem v každém směru za snížené rychlosti 80 km/h a tvoří se zde kolony. Opravy na tomto místě skončí až 16. září.

Kvůli poškozené vozovce je omezena rychlost na 50 km/h na mostě Rječina před tunelem Trsat u Rijeky ve směru na hraniční přechod Rupa.

Kvůli natáčení bude v úterý 31. července uzavřen most na ostrov Krk.

Řidiči se musí obrnit trpělivostí také na hraničních přechodech, kde se očekávají fronty. Nejdelší se čekají na hranicích mezi Rakouskem a Německem. Nejkomplikovanější bude situace podle německého automotoklubu na přechodu Suben (A 3 Linz - Pasov), Walserberg (A 8 Salzburg - Mnichov) a Kiefersfelden (A 93 Kufstein - Rosenheim).

S kontrolami musí počítat cestující na hranicích z Rakouska do Maďarska, Slovinska a Slovenska stejně jako na přechodech mezi Chorvatskem a Slovinskem.

Reklama

Výběr článků

Načítám