Hlavní obsah

Režisér Polanski požádal o propuštění ze švýcarského vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych/Paříž
Aktualizováno

Filmový režisér Roman Polanski, kterému hrozí vydání americkým úřadům kvůli více než třicet let starému případu údajného znásilnění, podal žádost o propuštění ze švýcarského vězení. Sdělil to v úterý švýcarský trestní soud.

Článek

Soud ve svém prohlášení uvádí, že o žádosti rozhodne "v příštích týdnech". To se může fakticky rovnat čekací lhůtě na to, zda bude Polanski předán do USA. Polanského zatkla švýcarská policie v sobotu v Curychu. Americká justice má nyní 40 dní až dva měsíce na to, aby předala švýcarské straně všechny právní podklady. Rozhodnutí ale může být napadeno u soudu vyšší instance, uvádí New York Times.

Podle zástupce šéfredaktora švýcarského listu Le Temps Françoise Motouxe je nepravděpodobné, že by švýcarské úřady režiséra pustily z obavy, že by mohl odjet přes volně průjezdné hranice zpět do Francie - Švýcarsko je součástí schengenského prostoru.

Polanskému tak hrozí, že stráví v cele řadu týdnů. Vše by mohl urychlit snad jen tím, že by oznámil, že se sám vydá do rukou amerického soudu, a odletěl by do USA, sdělil Motoux francouzskému týdeníku Le Point.

Zatčen kvůli dávnému styku s 13letou

Šestasedmdesátiletý Polanski byl zatčen v sobotu, když přijel do Curychu, aby tam na filmovém festivalu přijal ocenění za své celoživotní dílo, na základě amerického zatykače z roku 1978.

Zatčen byl kvůli tomu, že měl v roce 1977 pohlavní styk s nezletilou. Ten je podle amerických zákonů považován za znásilnění, i když žádné násilí nebylo použito.

Polanski byl podle slov svého právního zástupce "šokován", když byl v sobotu zatčen, uvedla BBC. [celá zpráva]

Švýcarsko navštívil v posledních letech několikrát a vždy bez problémů. Podle advokáta se však nevzdává a je v "bojovné náladě".

Podle listu Los Angeles Times ale mohli k jeho zatčení přispět i jeho advokáti, když se v případu obrátili na americký odvolací soud. [celá zpráva]

Obhájci ve zdůvodnění, že by měl být případ odložen, uvedli mimo jiné, že úřady nepodnikly nic, aby byl režisér zadržen. Podle amerických právníků režisérovi v případě vydání do USA hrozí až čtyři roky vězení. Promlčení pro takový čin neplatí.

USA intervenovaly ve Švýcarsku

Motoux ale tvrdí, že Polanski byl zatčen až nyní, protože tentokrát se o jeho příjezdu vědělo dlouho předem, a americká justice proto oficiálně intervenovala u švýcarských úřadů. Jinak nebyl soukromý pohyb Polanského přes nekontrolované francouzsko-švýcarské hranice sledován.

Polanski před více než 30 lety přiznal, že měl pohlavní styk s třináctiletou dívkou. Podle výpovědi postižené jí předtím režisér podal alkohol s utišujícím lékem. I nyní 45letá Samantha Geimerová podporovala stažení žaloby s odůvodněním, že už chce konec celé záležitosti. V občanskoprávním sporu vymohla na Polanském vyrovnání, jehož výše ani forma nebyly zveřejněny.

V roce 1977 byl Polanski v Los Angeles uznán vinným z protizákonných sexuálních vztahů. Ve vězení strávil měsíc a půl. Když koncem ledna 1978 dal soudce najevo, že režiséra pošle za mříže znovu, odletěl Polanski do Evropy. Žije ve Francii a má francouzské občanství. Z Francie vydán nebude, protože na dané obvinění se nevztahuje dohoda o vydávání zločinců.

Od Hnusu k Pianistovi

Polanski se proslavil v druhé polovině 60 let filmy Nůž ve vodě a Hnus. Pak odjel točit do USA, kde se jeho těhotná žena Sharon Tateová stala obětí řádění Mansonovy rodiny. V dalších letech Polanski natočil v USA filmy Rosemary má děťátko a Čínská čtvrť. V roce 2003 dostal Oscara za válečné drama Pianista. Do USA si pro něj ale nepřijel ze strachu, že by skončil ve vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám