Hlavní obsah

Řekl, že mě nezabije, protože jsem žena. Novinářka z Charlie Hebdo popsala masakr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Komentátorka francouzského týdeníku Charlie Hebdo Sigolène Vinsonová v rozhovoru pro list Le Monde popsala masakr v redakci z minulého týdne. Útočník ji ušetřil, protože je žena. Vinsonová vylíčila, jak se na ni díval svýma „měkkýma, nepokojnýma očima” a ona se snažila upoutat jeho pozornost co nejdéle, abych zachránila svého kolegu.

Foto: Reuters TV , Reuters

Útočníci před sídlem Charlie Hebdo v Paříži

Článek

První výstřely zněly jako petardy, vylíčila Vinsonová. Hned potom ale uviděla útočníky vychvalující Alláha. Ti se ptali po šéfredaktorovi: „Kde je Charb?“

Vinsonová padla na zem a snažila se odplížit pryč. Na zemi ležel webmaster Simon Fieschiho, který po zásahu do ramene upadl do kómatu. Dvojice ozbrojenců postupně střílela jednoho jejího kolegu za druhým.

„Stříleli kulku za kulkou. Pomalu. Nikdo nekřičel. Všichni museli být jako omráčení,“ uvedla Vinsonová.

Jeden z nich namířil svou zbraň také na její hlavu, ale nevystřelil.

„Podívala jsem se na něj. Měl velké, černé oči a velmi měkký pohled. Cítila jsem z něj znepokojení, jakoby chtěl znát moje jméno. Mozek mi pracoval dobře, myslela jsem rychle. Pochopila jsem, že Jeana-Luka v jeho kanceláři vedle nezahlédl,“ dodala Vinsonová.

Grafik Jean-Luc se skutečně stačil nepovšimnut schovat za stůl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Kolegu možná zachránila

Pak na ni útočník - údajně to byl starší z bratrů Kouachiových Saïd - promluvil. “Neměj strach, uklidni se. Nezabiju tě, jsi žena. Ženy se nezabíjejí. Ale zamysli se nad tím, co děláš. To, co děláš, je špatné. Ušetřím tě, a protože tě ušetřím, budeš číst Korán,” poznamenal.

Vinsonová se snažila poutat na sebe dál pozornost, aby zachránila kolegu. „Pokývla jsem hlavou, abych s ním navázala kontakt. Nechtěla jsem ten oční kontakt přerušit kvůli Jeanu-Lukovi, kterého pod stolem neviděl. Pochopila jsem, že pokud nezabíjí ženy, tak zabíjí muže.“

Jean-Luc nakonec útok přežil. Útočníci zastřelili deset zaměstnanců redakce a dva policisty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video s bratry Kouachiovými po útoku na redakci Charlie HebdoVideo: Reuters

Vinsonová popsala, jak po útoku redakční pes, fena kokršpaněla Lila, zoufale pobíhala mezi těly a packami do nich bubnovala. Komentátorka se snažila pomoci Philippu Lanconovi, postřelenému v obličeji. Řekla mu, ať nemluví, ale chvíli vůbec nebyla schopna hnout se z místa, aby pomohla. Vedle Lancona leželi dva mrtví.

Šokovaná Vinsonová volala hasičům. Když se jí operátor ptal, kolik je na místě mrtvých, třikrát po sobě ze sebe vypravila jen: “Všichni jsou mrtví”. Pak se zezadu místnosti ozvalo: “Já nejsem mrtvý”. Byl to kolega Riss.

Potom, zatímco se Vinsonová věnovala zraněným, dorazil karikaturista Luz s dortem. Měl totiž v ten den narozeniny.

Právě Luz je autorem karikatury na obálce nového čísla Charlie Hebdo, které ve středu vyšlo nákladem tří miliónů kusů. Na titulní straně je znovu karikatura proroka Mohameda, který solidárně prohlašuje, že je také Charlie Hebdo, a dodává: Vše je odpuštěno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám