Hlavní obsah

Referendum ve Skotsku skončilo, Evropa čeká se zatajeným dechem

Historické referendum o osudu Velké Británie skončilo. Úderem 23.00 SELČ se všech 2600 hlasovacích místností po celém Skotsku uzavřelo. Na verdikt, zda se Skotsko stane samostatnou zemí, nebo zůstane ve svazku s Británií, čeká s napětím celá Evropa. Sčítání hlasů začalo okamžitě, konečné výsledky by měly být vyhlášeny v pátek kolem 08:00 SELČ.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Lidé čekají na otevření hlasovací místnosti v Edinburghu.

Článek

Z odhadů vyplývá, že účast voličů byly vysoká, podle deníku The Daily Telegraph hlasovaly čtyři pětiny lidí. Od časných ranních hodin se před mnoha volebními místnostmi tvořily fronty. Vysoké účasti nahrává i skutečnost, že se zaregistrovalo neuvěřitelných 97 procent oprávněných voličů. Referenda se totiž mohli účastnit jen registrovaní voliči starší 16 let, kteří žijí ve Skotsku.

Za rozhodující považují experti hlasování v Glasgowě, Edinburghu a Aberdeenu, největších městech, v nichž žije čtvrtina Skotů.

Unie Skotska a Anglie stará víc než 300 let čelí vážné hrozbě zániku. Síly v obou táborech, tedy stoupenců samostatnosti i svazku s Británií, byly do poslední chvíle téměř vyrovnané. Poslední průzkumy dávaly přívržencům jednotné Británie křehkou převahu 51 až 53 procenta hlasů, což někteří sociologové považovali spíše za statistickou chybu. O výsledku tedy mohlo rozhodnout několik set tisíc lidí, kteří do poslední chvíle neznali odpověď na otázku, zda by se mělo Skotsko stát nezávislou zemí.

Bojí se Británie i EU

Obavy z rozpadu Velké Británie děsí nejen vládu v Londýně, ale především Evropskou unii.

Vítězství samostatnosti by ohrozilo pozici konzervativního premiéra Davida Camerona a již nyní se mluví o tom, že by mohl být přinucen k demisi. Není jasné, co by bylo s britským parlamentem po volbách plánovaných na květen 2015, protože už o rok později by Skotsko bylo samostatné.

Ztráta Skotska by oslabila mezinárodní postavení zbytku Británie. V EU by země měla menší váhu při hlasování a měla by méně europoslanců.

Skotsko

Skotsko se s Anglií sjednotilo v roce 1707.

Od Británie se už v roce 1922 oddělilo Irsko.

Londýn varoval, že pokud se Skotsko osamostatní, přijde o libru.

Země by také musela vyjednávat o svém členství v Evropské unii.

Na výsledek referenda ale čekají například i belgické Flandry či Španělsko, kde stále sílí hnutí za samostatnost Katalánska.

Reklama

Související témata:

Související články

Británii děsí skotské sbohem

Referendum o skotské nezávislosti se neodvratně blíží a Londýn se na poslední chvíli vrhl do ofenzívy, aby přesvědčil Skoty zůstat ve svazku s Británií.

Výběr článků

Načítám