Hlavní obsah

Řecko zatýká žháře, obává se organizované skupiny

ATÉNY

Řecká policie zatkla kvůli požárům na jihu země 32 lidí, kteří jsou podezřelí ze žhářství. Vláda vypsala odměnu za dopadení viníků ve výši jednoho miliónu eur. Podle poslední bilance přišlo za poslední čtyři dny o život nejméně 63 lidí, desítky osob utrpěly zranění a na 3000 lidí ztratilo střechu nad hlavou.

Článek

Podle BBC se řecká policie snaží zjistit, jestli existuje nějaké spojení mezi podezřelými žháři a jestli patří k nějaké organizované skupině. Úřady nabízejí 100 tisíc až milión eur za informace, které povedou k jejich dopadení.

V zemi byl v sobotu vyhlášen mimořádný stav. Vojáci hlídají okolí měst a pokouší se přistihnout žháře při činu. Protiteroristické jednotky vyslýchaly několik podezřelých.

Státní zastupitelství zvažuje, jestli je možné považovat žhářské útoky za teroristický akt a posuzovat je na základě protiteroristických zákonů. To by poskytlo úřadům větší pravomoci při vyšetřování a zatýkání podezřelých.

Některé požáry se již podařilo uhasit, desítky další ale vznikají a šíří se kvůli horkým a suchým větrům.

ČR pošle Řecku vrtulník

Tisícům řeckých hasičů pomáhá 20 cisternových letadel a 19 vrtulníků. Pomoc zatím poskytlo nejméně 11 států. Například Itálie, Francie a Kanada dodaly cisternová letadla, vrtulníky a hasičské jednotky. ČR nabídla jeden vrtulník a pětičlennou posádku.

Požáry zasáhly především jižní Peloponés a ostrov Evia u Atén. V neděli odpoledne se plameny dostaly až na hranici historického města Olympie. Večer se ale hasičům podařilo zabránit plamenům dostat se do archeologického naleziště.

"Prozatímní bilance je 63 mrtvých, dvě těla byla nalezena v obci Agnanta na Peloponésu v Elidě," řekl zástupce ministerstva zdravotnictví Panos Efstatiu agentuře AFP. Na Peloponésu přišlo o život 59 osob, na ostrově Euboia východně od Atén zahynuli čtyři lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám