Hlavní obsah

Řecko vstupuje do boje proti visegrádské skupině, píše deník Ta Nea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Závod s časem či bitva proti tvrdému jádru Unie, tak hodnotí situaci před summitem EU k uprchlické krizi, který se bude konat koncem tohoto týdne, server řeckého deníku Ta Nea. Vláda Alexise Tsiprase se podle serveru deníku pokusí zbránit vzniku jednotné fronty, kterou se snaží sestavit skupina čtyř zemí visegrádské skupiny v otázce uprchlické krize, a sice s návrhem na uzavření hranice na severu Řecka s Makedonií.

Foto: Yiannis Kourtoglou, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

"Pokračuje přetahovaná mezi tvrdým jádrem EU a těmi, kteří se snaží najít společné řešení ku prospěchu všech zemí", píše server deníku Ta Nea. Současně připomíná summit zemí V4, ke kterému byla přizvána Makedonie a Bulharsko.

"Protievropská skupina V4 - Maďarsko, Polsko, Česká republika a Slovensko - se sešla v pondělí v Praze s vládami Bývalé jugoslávské republiky Makedonie a Bulharska ve snaze vyvolat uzavření řeckých hranic," napsal server a popisuje plán V4 na uzavření makedonsko-řecké a bulharsko-řecké hranice v případě, že Řecku se nebude dařit kontrolovat proud migrantů, kteří do země připlouvají z Turecka přes Egejské moře.

"Řecká vláda se tak dostává do závodu s časem ve snaze zvrátit toto vznikající ovzduší," dodává server.

Myšlenka V4 a jejích podporovatelů na uzavření severní řecké hranice nemá naději na úspěch, píše Ta Nea s odvoláním na zdroj z EU. Není to jen proto, že zapojení NATO v Egejském moři zachraňuje vidinu toho, že bude ochrana vnějších hranic unie efektivnější. Ale také kvůli postoji Německa, které se podle všeho vůči V4 vymezilo, jakož i Rakouska, u kterého se objevily náznaky souznění s názorem V4.

Šéf německých sociálních demokratů (SPD) Sigmar Gabriel a německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (SPD) se nechali slyšet, že vylučování zemí ze schengenského prostoru je "pseudořešení".

Reklama

Výběr článků

Načítám