Hlavní obsah

Řecko se bojí nové uprchlické vlny, zemi by mohlo zaplavit 180 tisíc migrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecká vláda se obává nového přívalu migrantů. Do země jich dorazí bezprecedentní množství, pokud bude zrušena dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem. Před takovým scénářem burcuje náměstek řeckého ministra pro migraci Janis Muzalas.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Afghánští uprchlíci u řeckého ostrova Kos. Snímek je z loňského roku

Článek

Muzalas varoval, že Řecko by se s novým náporem těžko vyrovnávalo, ačkoliv Atény plánují do Vánoc postavit a zprovoznit další střediska pro běžence, aby se uvolnily tábory, v nichž se nyní tísní. Nová centra mají postupně přibývat na ostrovech v Egejském moři i na pevnině.

Zatímco loni do Řecka přišly stovky tisíc lidí, letos jich zatím je díky dohodě EU s Tureckem 58 tisíc. [celá zpráva]

Ty, kteří v Řecku nemají právo na azyl, čeká podle dohody navrácení do Turecka. Ankara však vyhrožuje zrušením dohody, pokud EU do konce roku nezavede bezvízový styk pro její občany. EU se k tomu nemá, protože Turecko nesplnilo kritéria týkající se občanských svobod. [celá zpráva]

Podle agentury AP čeká na řeckých ostrovech na vyřízení své žádosti okolo 11 000 lidí. Muzalas v úterý přiznal, že vláda nemá ponětí o osudu 4000 lidí, kteří většinou z nějakého důvodu neprošli předregistračními úkony. Poznamenal také, že v řeckých táborech je 1225 dětí bez doprovodu rodičů nebo příbuzných.

Řecko také podle Muzalase chystá zákony umožňující migrantům v Řecku vzdělávání, práci, bydlení a zdravotnickou péči.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám