Hlavní obsah

Řecké úřady nepovolily přistání makedonského prezidenta v Aténách

Právo, nek
ATÉNY

Problematické vztahy mezi Řeckem a Makedonií se znova vyhrotily, když řecké úřady nepovolily přistání letadla s makedonským prezidentem Brankem Crvenkovským v Aténách, kde se koná mezinárodní konference o vodních zdrojích organizovaná OSN.

Foto: Stoyan Nenov , Reuters

Makedonský prezident Branko Crvenkovski

Článek

Řecké ministerstvo zahraničí odůvodnilo rozhodnutí prohlášením, že vláda ve Skopje se pokusila porušit platné dohody tím, že Crvenkovského letadlo neslo označení "Republika Makedonie“, ačkoli je jeho země při OSN vedena pod prozatímním názvem Bývalá jugoslávská republika Makedonie (FYROM).

Atény a Skopje vedou už od rozpadu bývalé Jugoslávie na začátku 90. let spor o název Makedonie. Řecko název Makedonie resp. Republika Makedonie rozhodně odmítá, protože se obává případného váznášení územních nároků na stejnojmennou severořeckou provincii a snah o vytvoření "velké Makedonie“, která by zahrnovala část Řecka a také Bulharska.

Vláda ve Skopje reagovala na postup řeckého kabinetu slovy, že Crvenkovski účast na zmíněné konferenci v důsledku postupu řeckých úřadů odřekl. Ty prý makedonskému prezidentovi nenabídly ani jinou možnost, jak by se mohl do řecké metropole dopravit.

Stejně nekompromisně postupovalo Řecko i na dubnovém summitu NATO v Bukurešti, když pro Makedonii zablokovalo očekávanou pozvánku k členství v Alianci. Důvod byl stejný: spor ohledně oficiálního názvu této země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám