Hlavní obsah

Rakouský prezident odvolal ministra vnitra Kickla

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen odvolal v úterý na žádost kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) ministra vnitra Herberta Kickla (FPÖ). Tyrkysovo-modrá vláda, tedy koalice rakouských lidovců se svobodnými, je u konce. Svobodní už oznámili, že spolu s Kicklem z vlády odejdou i ostatní její ministři, napsal server deníku Krone.

Foto: Michael Gruber, ČTK/AP

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen (vlevo) a kancléř Sebastian Kurz

Článek

Ve svém úřadě zůstává pouze ministryně zahraničí Karin Kneisslová, která FPÖ zastupuje v kabinetu jako nestranička.

Foto: Profimedia.cz

Ministryně zahraničí KArin Kneisslová

Server Krone napsal, že prezident Van der Bellen povede osobní rozhovory s kandidáty, kteří by měli obsadit ministerské posty po ministrech z FPÖ. Prezident současně vyzval k „pečlivému zvážení jednotlivých rozhodnutí a rozvaze“. Uklidňoval situaci slovy, že zajistí, aby byl „respektován každý detail ústavy“.

Kancléř Kurz tvrdí, že na uvolněné ministerské posty budou vybráni „poctiví lidé s odpovídající kvalifikací“.  Vybírat by se mělo ze špičkových úředníků. Nyní jde o „zajištění stability v naší zemi, potřebujeme ji nejen v mezinárodním měřítku, ale i pro funkčnost státu“, uvedl Kurz.

Foto: Michael Gruber, ČTK/AP

Ministr vnitra Herbert Kickl

Současná politická krize je následek aféry, kde hlavní roli hraje video natočené v roce 2017 ve vile na Ibize. Zachycuje šéfa rakouských svobodných (FPÖ) Heinze-Christiana Stracheho a šéfa poslanců FPÖ Johanna Gudenuse v rozhovoru s domnělou neteří ruského oligarchy. Politici slibují ruské investorce státní zakázky, pokud svobodným dopomůže k vítězství ve volbách.

Video zveřejnily v pátek německý týdeník Spiegel a deník Süddeutsche Zeitung. Skandál dopadl i na Kickla, který byl v době pořízení předloňského videa generálním tajemníkem FPÖ.

Foto: Ronald Zak, ČTK/AP

Heinz-Christian Strache

Kancléř v reakci na skandál uvedl, že je nepřijatelné, aby v čele ministerstva vnitra zůstával během vyšetřování Stracheho aféry jeho spolustraník Herbert Kickl, který byl navíc v roce 2017 generálním tajemníkem FPÖ a podle kancléře tak byl zodpovědný za financování strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám