Hlavní obsah

Rakousko zděsil bleskový soud s politikem, který zabil slovenskou lyžařku

– VÍDEŇ • Aktualizováno
Právo, Vladimír Plesník

Německé i rakouské politiky a právníky znepokojuje rychlost, s jakou padl v úterý rozsudek v případu durynského zemského premiéra Dietera Althause, který na sjezdovce zabil slovenskou lyžařku. Padesátiletý politik od Okresního soudu v rakouském Irdningu odešel za padesát minut s pokutou.

Článek

Politik Křesťanskodemokratické unie (CDU) vyvázl z obvinění ze zabití z nedbalosti s pokutou ve výši 33 300 eur (932 tisíc korun), soud ho současně zavázal k úhradě odškodného pět tisíc eur (140 tisíc korun) manželovi oběti neštěstí. Přitom mu hrozilo až roční vězení.

Althaus zavinil novoroční tragickou srážku na sjezdovce v rakouském Riesneralmu. Slovenka Beata Christandlová (41), která se vdala za Rakušana a žila v USA, za ni zaplatila životem. Tím, že politik zabočil na jinou sjezdovku, osudově porušil pravidla chování na sjezdovce stanovená Mezinárodní lyžařskou federací (FIS). Zapomněl se přesvědčit, zda jeho zabočení na jinou sjezdovku neohrožuje jiné lyžaře nebo jeho samotného. Podle rakouských vyšetřovatelů navíc mohl střetu zabránit včasnou reakcí.

foto: Právo/ti

Althaus se stále zotavuje z následků těžkého mozko- lebečního traumatu v rehabilitační klinice v Allensbachu u Bodamského jezera. Na nehodu si prý vůbec nepamatuje.

Neobvyklá rychlost procesu

Německý list Bild týden po nehodě napsal, že se premiérovi advokáti pokoušeli o mimosoudní vyrovnání, přičemž údajně nabízeli sto tisíc eur (2, 8 mil, korun)

Richard Soyer, mluvčí rakouského sdružení obhájců, označil v listě Süddeutsche Zeitung rychlost řízení "za krajně neobvyklou“.

"Neodporuje právu, nicméně staví rakouskou justici do nepříznivého světla. Rozsudek kromě toho znamená, že ho Althaus vůbec nemusí  uvádět. Jeho trestní rejstřík zůstává čistý,“ upozornil Soyer.

Althaus chce obhajovat post zemského premiéra

Podle německého práva by předsedovi durynské vlády nepřitížil ani jiný trest. Do Spolkového ústředního registru se zanášejí jen rozsudky německé justice.

CDU ve východoněmeckém Durynsku, která se připravuje na zemské volby vypsané na 30. srpna, nadále počítá s tím, že Althaus povede její kandidátku. Jinak řečeno: bude obhajovat svůj post. Že se bude ucházet o znovuzvolení ve čtrvtek oznámil i sám Althaus.

:. Dieter Althausfoto: ČTK/AP/Eckehard Schulz

"Vítáme rychlé rozhodnuti. Taková tragická nehoda se může stát každému. Bylo by nespravedlivé a laciné, kdybychom nestáli za svým kandidátem,“ podotkl Mike Mohring, šéf frakce CDU v zemském sněmu.

Opozice: Rakouská justice zná "turbořízení"?

Opozici naopak verdikt šokoval. "Nevěděl jsem, že rakouská justice zná turbořízení. Ptám se, zda by justice postupovala úplně stejně, kdyby měla co do činění s běžným občanem Rakouska,“ podotkl Bodo Ramelow z opoziční Levice.

Podle týdeníku Focus durynská CDU sice na veřejnosti stereotypně opakuje, že nemá žádný plán B. Za kulisami se však utajeně připravuje na variantu, že by Althausovi zdravotní stav překazil záměry jít do toho znovu. Padají jména durynské ministryně sociálních věcí Christine Lieberknechtové či Mohringa.

"Znepokojily mě fotografie, na nichž se premiér bezmocně opírá o rameno své ženy, a výroky jeho bratra, že je to někdo úplně jiný,“ svěřil se vysoce postavený politik CDU, který si přál zůstat v anonymitě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám